close
facebook like buttonTwitter Icontwitter follow button
 • Højt Selvværd – få en sund selvtillid via et højt selvværd

  Hvis man skal beskrive selvværd og selvtillid kan det gøres sådan her. Dit selvværd, er den indre værdi du sætter på dig selv, og hvis der er noget du er bedre end de fleste til, er der en god chance for at dit selvværd er i orden. Din selvtillid vokser oftest ud af dit selvværd, og har du først et godt selvværd, vil selvtilliden følge efter, og formes derudover af din egen tro på dig selv, (som igen defineres af dit selvværd) og dine evner.

  Så hvis du ønsker at arbejde med dit selvværd og din selvtillid, vil du gøre de største fremskridt hvis du arbejder med selvværdet, alene udfra at det i sig selv vil støtte din selvfølelse og din selvtillid.

  Når du har et højt selvværd, prioriterer du dig selv og din egen dagsorden, førend stort set alt andet. Det betyder ikke at du er egoistisk, for et højt selvværd er også afhængigt af at du lever op til dine egne indre værdier for hvad der er et godt menneske, og det er sjældent at folk betragter egoisme som noget positivt.

  Når du besidder et højt selvværd, har du også større overskud i dine forhold til andre mennesker, og en dum bemærkning som nogen ville skele til, kan du stille og roligt lade glide videre, i rolig overbevisning om at det ikke behøver at påvirke dig fordi du ved med dig selv at det ikke er sandt.

  Et højt selvværd er også ensbetydende med at man kan modtage en kompliment uden at det føles forkert, og uden at man behøver at undskylde for sig selv. Mange mennesker med lavt selvværd har rigtigt svært ved at modtage en kompliment, og det hænger sammen med at de tænker negativt om sig selv, og derfor ikke føler at de fortjener den. Derved vil en eventuel kompliment blive opfattet som et pinligt øjeblik. Men hvis du tænker en smule over det, findes der ikke pinlige øjeblikke, og du behøver bestemt ikke være pinligt berørt. De eneste pinlige eller akavede øjeblikke der findes, er dem vi skaber selv, og de er kun pinlige fordi vi synes de er pinlige.

  Vær opmærksom på din indre dialog

  En stor del af de problemer du kan opleve med dit selvværd, skyldes dig selv. Det er ekstremt vigtigt at du begynder at blive opmærksom på din indre dialog som er de tanker du går rundt og tænker dag efter dag.
  Videnskaben siger at vi tænker i omegnen af 60.000 tanker i døgnet. Hvordan de er nået frem til det tal ved jeg ikke, men det interessante er at vi ved at langt den overvejende del af de tanker man tænker er de samme tanker som man tænkte dagen før.

  Den viden kan vi bruge til at udvikle vores selvværd og selvtillid. Når du nu ved at du tænker det samme i dag, som du gjorde i går, og dagen før det, og dagen før det osv. osv. Så lad mig dele en metode til at hæve dit selvværd, og deraf din selvtillid hvor vi udnytter netop dette faktum at vi tænker overvejende de samme tanker fra dag til dag.

  Sådan udvikler du et højt selvværd

  Ved at blive opmærksom på din indre dialog, og gøre det til en vane at hver gang du opdager at du tænker noget negativt om dig selv, eller negativt i det hele taget, så stopper du op i dine tanker, og retter det du sagde til noget positivt. Jo oftere du gør det, jo flere af dine daglige tanker vil så være positive, og selvom det ikke ændrer dit selvværd nævneværdigt i løbet af den første tid, vil det helt sikkert flytte dit selvværd over tid, og det kan endda være en total forandring alt efter hvor omhyggelig du er med at forme din indre dialog.

  Hjernen er doven, dit sind er dovent, og det er den evne vi prøver at udnytte, da det også er den der er skyld i vores dårlige selvværd og selvtillid.
  Efterhånden som tiden går, vil du, fordi din opmærksomhed er rettet imod det, blive mere og mere opmærksom på dine tanker, og det at du skal tænke positivt. Det vil betyde at dine tanker begynder at blive fyldt med en mere positiv holdning, og ganske som vi lærer andre ting, lærer sindet også at det skal lede efter den positive vinkel so to speak…

  For at sikre mig at du forstår hvor meget du kan rykke med denne metode, vil jeg bede dig at forestille dig at du står foran at skulle lære at cykle. Hvis du aldrig har prøvet det før, så er det virkelig svært, og frygten for at vælte gør det ikke lettere, snarere tværtimod. Men fordi du øver det igen og igen, så forfiner du efterhånden din teknik, og hjernen lærer hvad du skal gøre, og hvad du ikke skal gøre for at holde balancen efterhånden som tiden går.
  Med tiden vil du kunne cykle uden støttehjul, og efter endnu et stykke tid, vil det være så let for dig, at det faktisk er svært at forestille sig at du engang ikke kunne cykle en meter uden at vælte. Jo mere du øver, jo bedre bliver du, og øver du længe nok, kunne du ende med at du kan sidde på din cykel, og køre rimeligt hurtigt, samtidig med at du ikke engang har hænderne på styret.
  Kan du se hvordan du efterhånden er kommet ret langt?

  På nøjagtigt samme måde arbejder din hjerne når det drejer sig om dine tanker. Tænk de tanker du vil igen og igen, øv dig på at blive bedre til at tænke de tanker du ønsker at tænke, og før du ved af det, vil du kunne tænke de tanker uden at skulle holde hænderne på styret. 🙂

  Du kender sikkert en person der ser alting i et rosenrødt lys… en evig optimist… eller det modsatte, den type der altid brokker sig over alting… eller… du fanger nok pointen, det er deres indre dialog der kommer til udtryk i deres personlighed, og sådan er det bare, brug det eller lad være, det ændrer ikke hvordan det virker, uanset hvad du ellers tror på.

  Så se du bare at komme i gang med at tænke positive tanker, det bringer flere af slagsen med sig.


 • Emner: Selvværd / Selvtillid | No Comments »

  Kommentarer