close
facebook like buttonTwitter Icontwitter follow button
 • Personlig Udvikling
 • Dit kropssprog fortæller hvad du tænker

  Din krop er en sladrehank

  De signaler du ubevidst sender ud med dit kropssprog, fortæller ofte en helt anden historie end de ord du taler. Det er en længere øvelse at blive 100% i kontrol når det drejer sig om kropssprog, men hvis du gør en indsats for at sætte dig ind i emnet, vil du kunne lære en masse, og forstå folk endnu bedre end før, blot ved at udføre en af mine egne favoritbeskæftigelser, nemlig ”people watching” altså blot at sidde og studere andre menneskers interaktion med hinanden.

  Nogle gange studerer jeg folks kropssprog, og for sjov prøver jeg så at gætte mig til hvad de taler om. Jeg kan selvfølgelig aldrig være helt sikker, men ind imellem kommer der nogle interessante samtaler ud af det.
  Hvis du har styr på dit eget kropssprog, vil du kunne kommunikere en hel del mere effektivt end langt de fleste mennesker, som aldrig rigtigt skænker deres kropssprog en tanke, men blot flyder med livet og gør hvad der kommer naturligt.

  Praktisk brug

  I alle mine år som fodbolddommer lærte jeg at kontrollere store dele af mit kropssprog, alene med det formål, at selvom jeg godt sekundet efter en kendelse kunne se at jeg måske havde begået en fejl, så blev jeg så god til at skjule det, at spillerne for det meste opgav at protestere, for jeg udstrålede 100% overbevisning og sikkerhed omkring min kendelse. Jeg har også spillet en del live poker, hvor netop den erfaring kom mig til gode, for ikke alene kunne jeg skjule mine virkelige følelser i langt de fleste tilfælde, jeg kunne også med mit kropssprog udsende de rigtige signaler der fik folk til at gøre det jeg ønskede.

  Ved at signalere det jeg ønskede at modstanderen skulle tro, kunne jeg ofte sætte en fælde op, og i rigtigt mange tilfælde skete det at min modstander satte alt på et bræt imod mig, selvom jeg vidste at jeg ikke kunne tabe. Du skal vide at siger du en ting, afslører den utrænede krop hvis du inderst inde har andre overbevisninger

  Hver eneste dag er der masser af misforståelser imellem mennesker fordi deres ord siger en ting, men deres kropssprog matcher ikke ordene, og vi bliver forvirrede. Det er lidt det samme som at opdrage et kæledyr som en hund. Hvis du udsender forvirrende signaler til hunden, så bliver den forvirret, men hvis du udsender præcist de samme signaler hver gang du ønsker at den skal gøre noget bestemt, vil du let kunne træne den, for dybest set, er hunden ude på at please dig, da du er flokkens leder.

  Kroppen kommunikerer også

  Det er almindeligt kendt (det tror jeg i hvert fald, og det burde det være) at dit kropssprog er langt den største del af din kommunikation med andre mennesker. Faktisk udgør det talte ord kun 7% af din kommunikation, hvorimod kropssprog står for hele 55%, og resten ligger i tonelejet.

  Dit kropssprog når du går ned ad en gade kan også have ekstremt stor betydning for den oplevelse du får på en lille gåtur. Du kan selv teste det, og se hvad der kommer ud af det.
  Kropssproget kan også indvirke på dine egne følelser, for udstråler du selvsikkerhed, med en rank ryg, et stort selvsikkert smil, og ro. Så vil ikke blot andre mennesker, men også du selv respondere på det.

  For mange år siden arbejdede jeg med assertiv kommunikation, og lærte blandt andet forskellen imellem at gå ned ad gaden med sænket hoved og skuldre, en såkaldt lidt ludende gangart, kontra det at gå rask fremad med målbevidste skridt, en rank ryg og kigge folk direkte ind i øjnene med et stort smil på læben. Det er faktisk næsten skræmmende hvor stor forskel det kan gøre, ikke blot på andres reaktioner, men faktisk enormt meget på hvordan jeg følte mig tilpas.

  Både mit selvværd og selvtillid fik sig et pænt boost i de år jeg studerede assertion og kropssprog, og det at øve det ofte gjorde ikke blot at jeg blev bedre til det som man nu gør når man øver noget, men jeg vil faktisk gå så vidt som at sige at det forandrede mig som person, og gjorde en stor forskel i hvordan jeg er i dag.

  Kender du i øvrigt til fænomenet girafsprog? Det er en kommunikationsform der er baseret på ikke voldelig kommunikation, og mange af elementerne er netop kropssproget. Det handler meget om først at observere og iagttage, for derefter at tilpasse din kommunikation til situationen. Det vigtigste element er dog at man skal lære at kommunikere uden hele tiden at dømme og vurdere, men prøve at skabe en ægte og åben samtale med respekt for hinanden.

  Hvis du ønsker mere selvtillid, bedre selvværd og øget gennemslagskraft og hvad der ellers kommer af at have disse kvaliteter, kan jeg bestemt anbefale at du kigger nærmere på kropssprogets betydning for din kommunikation, og samtidigt bruger noget tid på at lære hvad det vil sige at kommunikere assertivt.


  Emner: SelvUdvikling | No Comments »

  Kommentarer