close
facebook like buttonTwitter Icontwitter follow button
 • Hvad er tvangstanker – OCD?

  Få hjælp til et liv uden tvungne tanker og handlinger

  Tvangstanker og tvangshandlinger, også kaldet OCD (Obsessive Compulsive Dissorder), er en lidelse, hvor man konstant rammes af forstyrrelser i form af ”obsessioner”, hvilket betyder tvangstanker og/eller tvangshandlinger (kompulsioner).

  Personen, der lider af OCD og kompulsioner ved godt, at disse forestillinger og handlinger er urimelige og overdrevne og vil derfor ofte prøve at modarbejde dem. Når personen modarbejder sine tvangs tanker og tvangs handlinger oplever han/hun en forfærdelig angst og frygt, der fører til, at man føler sig nødsaget til at bukke under for sine tvangstanker.

  Lidelsen kan være meget genererende for ens daglige liv, og sjovt nok kan det være sådan at jo mere bevidst man bliver omkring at man har lidelsen, des sværere kan det blive at slippe den. Det ligger lidt i lidelsens natur at det er sådan det hænger sammen. Tvangs -tanker og –handlinger kan fylde så meget at det ender med at blive til hele ritualer man er nødt til at gå igennem førend man kan foretage sig andre ting.

  Du kender det sikkert fra dig selv, måske ikke så alvorligt at det er et decideret handicap, men noget i stil med at du ikke må træde på stregerne imellem fliserne når du går en tur på gaden. Hvis du gør det til en vane at gå og holde øje med det fordi du finder det interessant, så sætter vanen sig fast i sindet, og efter et stykke tid kan du få svært ved at få dig selv til at gå nogen steder uden at kigge efter stregerne og omhyggeligt undgå dem, og i sin yderste konsekvens kan det blive til en ”overtro” eller en ”besættelse” at du for alt i verden skal undgå striberne, og når vi først dertil har vi det der kaldes en tvangstanke.

  Et af problemerne med tvangstankerne er at den der lider af dem, oftest godt selv ved at der er noget galt, og at de ting de gør ikke er normale, fordi det hindrer dig i at leve et frit liv. Det selv at forsøge at modarbejde og stoppe dine tanker kan godt gå hen og gøre problemet endnu større i dit hoved, det kan faktisk komme dertil at du oplever panikangst eller måske endda decideret dødsangst hvis du ikke gør som dine tvungne tanker ”befaler” dig at gøre.

  Hvor stor er risikoen?

  Ca. 2-3 procent af den danske befolkning får OCD. Hos størstedelen af dem, udvikles lidelsen allerede i puberteten. Sandsynligheden for at få OCD er den samme, hvad enten man er kvinde eller mand.

  Diagnosen

  Det kan være svært at stille diagnosen OCD, fordi det kan være svært at vurdere, hvorvidt personen er meget hårdt eller mildt ramt af  disse ubehagelige tanker.

  Folk, der lider af sygdommen i en mild form oplever, at de af og til har en trang til, eller er nødt til at udføre visse tvangshandlinger. Andre lider af det i en så alvorlig grad, at tankerne og de tvungne handlinger styrer store dele af deres hverdag.

  Fordi man nogle gange oplever at tvangstanker, eller trang til at udføre kompulsive handlinger, er det ikke altid ensbetydende med, at man har OCD. Sygdommen kan også vise sig i form af depression og eller stress.

  Denne angst kan blive så dominerende at du må ende med at give op, og overgive dig til dine tvangstanker, fordi frygten for at dø skaber endnu større ubehag og flere bekymringer end det gør blot at give efter for tvangstankerne.

  Til hverdag er det helt normalt at man tjekker at døren er låst, komfuret slukket, unødvendigt lys slukket og lignende, og det at du ind imellem er nødt til at tjekke det 2 eller 3 gange er ikke det store problem, og du bestemt ikke forveksle det med tvangstanker, jeg vil nærmere sige at du ind imellem er en smule distræt og ukoncentreret så du ikke lige er til stede når du slukker lyset, og derfor lige skal tjekke en ekstra gang bare for at være sikker.

  Det er først når tankerne begynder at blive konstant tilbagevendende når man fortager bestemt handlinger. Disse handlinger udløser det man kalder en betinget refleks, og i tilfælde af ocd er den betingede og automatiske refleks altså en tanke om noget man er nødt til at gøre førend man kan slappe af igen.

  Er det arveligt?

  Arvelighed spiller til dels en rolle – Har ens forældre haft OCD, er risikoen for, at man selv får OCD tre – fem gange højere end normalt, hvilket vil sige, at der er ca. 10 % risiko for, at man får lidelsen. Der er selvfølgelig andre faktorer, der er afgørende for, hvorvidt man får OCD eller ej.

  Psykoanalytiske teorier siger, at tvangsfænomenerne, der følger i kølevandet på OCD fungerer som et psykisk forsvar, der sørger for, at man ikke bliver bevidst om ens aggressive og – eller seksuelle impulser. Impulser, som man enten ikke kan acceptere, eller som medfører angst.

  OCD Symptomerne

  Symptomerne viser sig som tvangstanker og- eller tvangshandlinger.

  Tvangstankerne forekommer som tanker, billeder eller forestillinger, der konstant dukker op i ens bevidsthed. Forsøger man at ”undgå” tankerne, dukker angsten op.

  Eksempler på tvangstanker

  Man skal hele tiden undgå at blive beskidt
  Man skal undgå at blive syg
  Man frygter, at man skal dø
  Frygten for at skade en selv, eller andre
  Seksuelle tanker
  Religiøse tanker

  Hvad kan du selv gøre?

  Overvind OCD og Tvangstanker

  En russisk videnskabsmand ved navn Ivan Pavlov, beviste OCDs eksistens i form af betingede reflekser først hos nogle hunde, og sidenhen hos mennesker. Pavlov gjorde det at han hver gang han fodrede sine hunde ringede med en lille klokke, og efter at han havde gjort det et stykke tid, og mente at nu havde hundene lært at forbinde klokken med maden, så prøvede han at ringe med klokken uden at fodre hundene.

  Reaktionen udeblev ikke, hundene begyndte hver gang de hørte klokken at reagere som når de fik mad, ved at savle, og blive ivrige, starte med at gø i kor som hunde nu gør ved spisetid.
  Pavlov udvidede sin teori ved at afprøve den på menneskelige forsøgspersoner, og resultatet kender du jo nu.
  Det er altså en betinget refleks der udløser dine eventuelle tanker og handlinger, og kan du finde ud af hvad det er der udløser refleksen, og så prøve at undgå denne handling i en periode, samtidigt med at forbinder noget du ikke normalt ville gøre med den refleks du ellers ville have udført, er det ikke umuligt at du selv kan få styr på dine tvangstanker.

  De fleste angst neuroser udvikles oftest i en ung alder, og med tiden og flere gentagelser vokser de til, og sætter sig godt fast iblandt dine andre vaner. Alle og enhver kan rammes af angst i en hvilken som helst form, og får du først en tvangstanke er du fremover også lettere påvirkelig i forhold til at udvikle flere af dem til et niveau hvor tankerne fuldkommen styrer din hverdag, og det bliver umuligt at få en normal dag, endsige at passe et fast job.

  Der er meget du kan gøre for at afhjælpe dine tvungne handlinger og tanker, men at gøre det helt alene kan jeg ikke anbefale. Du kan få hjælp ved lægen, som kan henvise dig til en specialist, formentlig en psykolog. Jeg ved dog at ventetiderne kan være lange og mange vil gerne i gang hurtigt, og jeg vil derfor henlede din opmærksomhed på Angst Masterclass, og overvind OCD som er linket af billedet til venstre, og som begge kan hjælpe dig med at få styr på din angst.

  OCD kommer jo af angst, og disse online kurser har rigtigt gode anmeldelser fra folk som dig selv, ganske almindelige mennesker der er plaget af tilbagevendende angst oplevelser af den ene eller anden form.

  Lider du af tvangstanker – Få hjælp til et liv uden OCD!

 • Angst Masterclass


 • Emner: Angst Frygt Fobier | No Comments »

  Kommentarer