close
facebook like buttonTwitter Icontwitter follow button
 • Dødsangst – Lær at kontrollerere din angst

  Lær at kontrollere din angst

  Angsten for at skulle dø er et ubehageligt emne for mange at snakke om, men netop derfor er det vigtigt at være åben omkring det, og at fortælle dine nærmeste venner og din familie hvis du lider af dødsangst. På den måde kan de i stedet for at blive forvirrede og føle ubehag når du får et anfald, blive dine allierede, og støtte dig sådan at du kan føle dig så tryg som det nu er muligt under at anfald.

  Som jeg oplever den dødelige angst er det den ultimative angst, alle andre former for angst eller frygt vokser ud af angst for døden, og grundlæggende handler det dybt nede altid om frygten for at dø.
  Men når man lider af dødsangst er situationen alt andet end overskuelig, og det fylder så meget at der ikke er plads til andet end at være bange.

  Der er faktisk mange mennesker der ikke er diagnosticeret selvom de lider af dødsangst, både fordi lægen ikke har fundet frem til den korrekte diagnose endnu, men også fordi man når man lider af angsten for at dø har tendens til at have andre fobier, blande dem sammen, og gøre sygdomsbilledet meget forvirrende.

  Hvordan føles dødsangst?

  Ligesom andre fobier, er dødsangst fuldkommen overvældende, og de fleste beretter om trykken for brystet, og frygt for at hjertet ikke fungerer korrekt. Deraf følger andre former for uro i kroppen der fører til at man ikke kan slappe af og heller ikke kan sove.
  Tankerne begynder at kredse om alt det man frygter mest, og til sidst begynder man at overbevise sig selv om at man er ved at dø, og alle de tanker der følger med den overbevisning, såsom hvad med dem man efterlader, eller alle de ting man ikke har fået gjort osv. osv.
  De deciderede symptomer der er forbundet med både dødsangst og panikangst kan du finde en liste over længere nede på denne side.

  Man udvikler ret hurtigt en overdreven frygt for at dø, og har et meget stærkt behov for at få bekræftet hver eneste uvante følelse i kroppen for at sikre sig at døden ikke er nær.
  Der kan være meget stor forskel på hvor meget det handicapper en, fordi nogle mennesker får anfald flere gange om dagen, hvorimod andre tæller det i antal anfald om måneden. Efterhånden som sygdommen udvikler sig, bliver problemerne flere og flere, fordi en mindre ting såsom et let forhøjet kolesteroltal, udløser tanker om hvor hårdt man kan blive ramt af sygdommen, og til sidst tanken at man kan dø af forhøjet kolesterol.

  Hvad kan du selv gøre for at dæmpe symptomerne?

  Et af de bedste redskaber til at gøre enhver angst håndterbar er at registrere bagefter hvert anfald hvad der egentlig foregik, på en meget metodisk vis.

  Du noterer dato og tid for anfaldet, og hvor længe anfaldet varede. Hvis du ikke er helt sikker, benytter du dit bedste gæt, det vigtigste er at du har notater du kan vende tilbage til.
  Så beskriver du kort for dig selv, hvad du lavede da anfaldet indtraf, hvad du tænkte, og hvad du ellers kan huske omkring situationen.
  Derefter skal du sætte tal på din dødsangst, på en skala fra 1 til 10, skal du beskrive hvor angst du var da anfaldet var på sit højeste.

  Ud af en række symptomer der normalt er forbundet med både døds og panik -angst som er ret tæt forbundne, skal du notere hvilket symptom du oplevede først, og notere alle de symptomer på dødsangst du oplevede under anfaldet.

  Her får du lige de ”normale”

  Symptomer på Dødsangst

  For hver gang du har et anfald af dødsangst eller panikangst skal du udfylde sådan et skema.

  I starten vil detaljerne være få, og lidt forvirrende, men efterhånden som du får udfyldt en del skemaer vil du automatisk begynde at registrere og huske flere detaljer, og over tid skulle det gerne hjælpe ved at dæmpe angsten fordi du efterhånden får rigtigt mange beviser for at du rent faktisk stadig lever, selvom du masser af gange har troet det modsatte.

  Det er ikke sikkert at denne metode fjerner din angst, men med dette redskab vil du med tiden komme mere i kontrol, og det vil i de fleste tilfælde dæmpe angsten, fordi du som det vanedyr vi mennesker er, ubevidst vil begynde at tænke i udfyldelse af skemaer under anfaldet. Efter et stykke tid med Anfald og skemaer, vil mange opleve at man midt i det hele indser at man trods det at angsten føles voldsom lige nu og her, højest sandsynligt vil overleve ligesom man plejer.

  Jeg håber dette vil kunne hjælpe dig med at kontrollere din dødsangst, og du er velkommen til at stille yderligere spørgsmål i kommentarerne herunder.

  Husk angst, det være sig panikangst, dødsangst eller en hvilken som helst form for angst kan føles invaliderende, men det er op til dig selv at komme videre, at vedblive med at kæmpe så du med tiden får mere kontrol.

 • Angst Masterclass


 • Emner: Angst Frygt Fobier | 8 Comments »

  Kommentarer

  8 kommentarer til “Dødsangst – Lær at kontrollerere din angst”

  1. bent Says:
   10/10/2010

   Dødsangst er ganske normalt for de fleste mennesker. Ubevisst har de fleste det, da de ikke vet helt hvorfor vi er her på jorda og hva som er meningen med livet.

   Å finne ut av det på sin egen måte, og forsone seg med at man skal dø, er noe de fleste aldri gjør, og derfor flykter de fleste fra sin dødsangst, dvs. livsangst. Noen er flinkere til å bevisst og ubevisst skjule dette. For de som får virkelige problemer med det, så er det tegn på enten at man ikke helt vet hvorfor man lever som man gjør eller har funnet ut det man liker/elsker å bruke sin tid dvs liv til. Det kan gjelde jobb, forhold/kjæreste osv. Et forslag er da å bruke tid på dette, slik at du forsoner deg med din eksistens, og laget et liv som du føler er best mulig for deg. Med det, så tør du gå gjennom din egen dødsangst/livsangst og kan få svært viktige svar fra deg selv på hva du egentlig vil bruke dette livet til og tiden til, når du først har den.

   Så bruk dødsangsten som en motivasjon og inspirasjon til å bli et menneske som kan velge å ta de beste valg for ditt liv og samtidgi innser realitetene med eksistensen (vi skal alle dø-men svært mange lever som livet aldri tar slutt og tar sjelden valg ut ifra dette faktum at de skal dø) Å aldri ta stilling til sin egen dødsangst/livsangst, er å å aldri ta stilling til sitt eget liv.

   Det er min erfaring og min erfaring med andre som tidligere har hatt problem med dødsangst. Dødsangst som blir problematisk, er ofte fordi man lever ikke ut ifra realitetene og man utsetter å ta stilling til sine valg og retning her i livet. Så dødsangsten hos folk som får dem, kan nettopp få dette, som en påminner om at de trenger å få svar på vitkige spm. i sitt liv. Ikke kun skaffe seg jobb, partner og leilighet, som mange anser og lever ut ifra som viktigere enn å forstå seg selv og sine følelser og forsone seg med livets realiteter.

   Lykke til.

   Hilsen Bent
   http://www.mestring.com

  2. Janno Says:
   12/10/2010

   Hej Bent
   Tak for dit udemærkede input.
   Janno

  3. Aleksandra Ekberg Says:
   02/10/2012

   Hej , og 1000 tak for ordene .. Jeg har svær dødsangst som jeg har døjet med i 2 års tid. Jeg er begyndt at opleve at mit hjerte banker et par ekstra gange ca. én gang om dagen .. Er det normalt ? Eller burde jeg få mit hjerte tjekket? Jeg har næsten lige været indlagt og har været hooket up til en hjertemonitor .. Ved ikke om den kan se hvis der er noget i vejen eller det bare er en “del” af min angst?

   Mvh. Aleksandra

  4. Janno Says:
   19/10/2012

   Hej Aleksandra

   Sorry, jeg troede at jeg havde svaret på denne kommentar, jeg må have lavet en fejl, så her er dit svar lidt forsinket…
   At dit hjerte banker ekstra, et par gange om dagen, kan jeg ikke rådgive om, men ved at mange yngre mennesker har såkaldt arytmiske hjerterytmer uden at det udgør et problem. Om dit er det samme har jeg ingen ide om, der må du snakke med en læge…
   Umiddelbart tror jeg dog at du overhovedet registrerer det netop fordi du har denne angst, og derfor er ekstra opmærksom.
   Håber det ikke er et problem, og at du snart får mere styr på angsten.

   Janno

  5. Anon Says:
   26/01/2013

   Hej. Jeg har døjet med dødsangst i noget tid. Men det var egentligt begyndt at blive bedre. Jeg bruger den metode du forklare om, og det virker på det. Men her for 2 dage siden oplevede jeg at det hele pludselig begyndte at føles uvirkelig, blev svimmel og fik let åndedrætsbesvær sådan som jeg ofte har følt det når jeg får et anfald. Denne gang gik det bare ikke væk på samme måde. Det er blevet ved i en mild grad siden. Men ved ikke om det er noget jeg bare bilder mig selv ind.

  6. Janno Says:
   27/01/2013

   Hej

   Det er vigtigt at du holder fast i at fortsætte med at notere dine anfald, og der er ikke noget underligt i et lille tilbagefald.
   Alting er helt som det skal være, og da det har virket for dig hidtil, og faktisk gjort anfaldende mildere, så synes jeg at du skal fortsætte.

   Du skal også vide at du rammer hovedet på sømmet med din sidste kommentar, for der er ikke noget af det her der er virkeligt.
   Det er alt sammen noget du bilder dig selv ind, og øvelsen handler netop om at få dig/dit sind til at forstå at angsten er indbildt, og ikke virkelig, så det bliver lettere at slippe den.

  7. Maria Says:
   02/12/2014

   Hej! Kan godt se at denne tråd ikke er helt ny, men jeg skriver alligevel! 🙂
   Det er jo fordi jeg selv lider af dødsangst, og har gjort det i nogle år. Jeg kan fuldt ud tilslutte mig det du skriver og dét der er kommet af kommentarer…!!! Kan ikke lade være med at trække på smilebåndet når jeg læser det og tænke “hvor er jeg dum! Det er præcis sådan jeg har det” Godt skrevet!

  8. Janno Says:
   03/12/2014

   Hej Maria

   Jeg er glad for at du fik noget godt ud af at læse mit lille skriv, og håber at du finder en måde du kan kontrollere din angst, eller endnu bedre eliminere den fuldkommen.
   Det er også skønt at høre at jeg rammer det så godt, da de ting jeg skriver er hvad jeg selv har lært ved at arbejde med angsten hos andre.
   Er ikke enig i at du er dum fordi du har det sådan, det er jo ikke noget du gør med vilje, men jeg håber du vælger at arbejde med din angst i stedet.
   Jeg ved af erfaring at hypnose kan være virkeligt effektivt til angst kontrol, og det første skridt imod en helbredelse af hvilket som helst problem er at man erkender at man har et problem, så du er allerede godt i gang. (hint hint)

   Uanset hvad held og lykke med det hele 🙂