close
facebook like buttonTwitter Icontwitter follow button
 • Din Selvtillid er dine evner, dit Selvværd er dit ego

  Historien om hvordan du forbedrer dit selvværd, og styrker din selvtillid

  Selvtillid Handler om dine færdigheder. Det handler om det du har lært. Om de evner du har udviklet og måske forfinet over tid. Og for de fleste af os er de evner en stor del af vores identitet.

  Selvværd derimod handler om følelser, og har du et sundt selvværd ændrer det ikke meget hos dig, selv om ting ændrer sig omkring dig. Hvor selvtillid var identitet er selvværd langt dybere og mere forbundet til hele din verden, din tilværelse som menneske og dine følelser.

  En person med lavt selvværd føler som oftest en indre uro og generel utilfredshed med eget liv. Det gør man fordi man har højere forventninger til sig selv som man ikke lever op til. Det er altid dine egne forventninger du ikke lever op til, men de er ofte forbundet med de forventninger du tror at andre har til dig, og dem placerer vi næsten altid højere end de i virkeligheden er.

  Det er netop her en af grundene til lavt selvværd ligger for de fleste, fordi vi altid sammenligner os selv med andre. Vi lader deres mening, eller rettere, den mening vi tillægger dem, afgøre hvor meget vi er værd, og det ender sjældent godt.

  Manglende selvværd bunder i manglende kærlighed

  Da vi taler om et eksistentielt problem, er et lavt selvværd nærmest altid grundlagt i en eller flere oplevelser fra barndommen. Det hænger igen sammen med at forældre ikke har udtrykt deres kærlighed til barnet, ofte og tydeligt nok.
  Det er derfor vigtigt når vi selv bliver forældre at sørge for at vores barn føler sig elsket, og at uanset hvad de gør skal de vide at man elsker dem. Det er basis for at udvikle et godt selvværd at man føler sig elsket som barn.

  Når man render rundt med at lavt selvværd som voksen handler det om ens indre dialog, og det kan være rigtigt svært at slippe af med fordi de fleste ikke engang anerkender at de har en stemme inde i hovedet der er grundlæggende negativ og kritiserer alt hvad vi gør.
  Tag ikke fejl, din indre stemme er det du kalder dine tanker, og tanker er mere mønstre end de er levende og varierede.

  Undersøgelser har påvist at vi tænker 90% af de samme tanker imorgen som vi tænkte idag. Og ser man lidt dybere på de tanker, er det faktisk dem der lægger grunden til din ego-følelse. Ergo er tanker altså ego, og ego er i min verden overhovedet ikke forbundet med noget positivt, for dit selvværd er bedre, jo mere kærlighed du føler. Dit ego afholder dig fra at udtrykke kærlighed, både i forhold til dig selv og dine omgivelser.

  Dit ego ødelægger dit selvværd og selvtillid

  Men med en fokuseret indsats hvor vi stopper og fuldt bevidst roser os selv, og tænker positivt om noget vi har gjort kan vi over tid ændre de mønstre i en retning der støtter et sundt og positivt selvværd. Og efterhånden som vi ændrer og former vores tanker/ego, vil vores selvværd også blive bedre, og vi vil begynde at føle at vi rent faktisk er noget værd.

  Der er helt sikkert mange der vil tænke ”hvad snakker han om” ”ham Janno har helt skævt fat i det her” eller noget andet negativt i den retning.
  Så lad det komme an på en prøve, det er altid nemmere at overbevise nogen om det rigtige i en påstand hvis de kan føle det virke i deres eget univers.

  Sådan vurderer du og forbedrer dit selvværd

  Prøv følgende øvelse:

  Sæt dig godt tilrette i en stol, helt afslappet med ret ryg, og begge fødder solidt plantet på jorden foran dig, og hænderne hvilende i skødet eller på lårene.
  Din opgave er at fokusere på dit åndedræt, bemærke hvordan dit mellemgulv arbejder i takt med at du trækker vejret. Det er det man kalder at meditere, og din eneste opgave er at du hver gang du oplever/bliver opmærksom at du tænker på noget, altså at du har mistet fokus på din vejrtrækning, skal konstatere med dig selv om du tænker positive opløftende tanker, eller om du tænker negativt, og så lave en mental note indeni.

  Du skal ikke blive vred på dig selv når du tænker negativt, eller på noget andet tidspunkt, blot notere kvaliteten af den tanke du havde, og s¨vende tilbage til fokus på vejrtrækningen.
  Jeg kan garantere at 999 ud af 1000 personer vil opdage at deres tankerække er negativ i langt de overvejende tilfælde, og det er dit ego der taler her…

  Selvværd giver rank ryg og stort smil.

  Få hjælp hos en fagmand

  Herfra kan du vælge at gå til en hypnotisør, eller en psykolog og få hjælp til at ændre dit selvværd i positiv retning, eller du kan arbejde med det selv, enten med de øvelser jeg giver dig, eller den hurtigere vej ved at investere i et hypnose program til at styrke dit selvværd. Det er vigtigt at du forstår at dit selvværd er opbygget helt fra du var et lille barn, og det ændrer sig ikke i løbet af en uge. Det kan tage måneder at få et bedre selvværd ved egen hjælp, i nogle tilfælde endnu længere, men du kan gøre det hvis du virkelig vil det.

  Arbejd positivt med selvværd og selvtillid

  Du skal selvfølgelig også lige have et positivt spin på ovennævnte øvelse, men lov mig ikke at benytte denne del førend du selv har konstateret hvor negative dine tanker/dit ego er, på den måde er du langt mere motiveret til at korrigere det.

  Du skal lave samme øvelse, men fra du opdager den negative tanke, skal du så bevidst tænke den positive version af samme tanke, og derefter vende tilbage til åndedrættet. På den måde lærer du langsomt din hjerne at tænke anderledes, og øver på samme tid din evne til at koncentere dig, hvilket vil hjælpe dig til at blive mere effektiv i alt hvad du vælger at fokusere på, du vil præstere bedre, og med tiden føle at du er bedre end du følte inden, og i sidste ende forbedre dit eget selvværd og booste din selvtillid i processen.


 • Emner: Selvværd / Selvtillid | No Comments »

  Kommentarer