close
facebook like buttonTwitter Icontwitter follow button
 • Agorafobi

  Du går på strøget, og der er masser af mennesker allevegne. Solen bager ned fra en skyfri himmel, og det er usædvanligt varmt. Lige foran dig er der en der vrikker om, og et kort øjeblik mister balancen.

  Normalt ville den slags uheld ikke betyde ret meget, men for en der har agorafobi, ville tankerne nu begynde at ræse rundt i hovedet, og forestillingerne om hvor galt det kunne gå, ville snart fylde så meget at angsten vokser til en ukontrollabel størrelse, og så er det at symptomerne rigtigt sætter ind.

  I al ubemærkethed for alle andre som bare nyder det dejlige vejr, ville du begynde at svede, og måske trække vejret en del hurtigere på grænsen til hyperventilation. Det ville igen lede til svimmelhed og kraftig hjertebanken, måske rystende hænder og en mund så tør som saharas ørken midt i den værste tørke.

  Som mange andre fobier, er agorafobi forbundet med det store problem at de kan være voldsomt svære at slippe af med igen, det er en smule ocd-agtige, da der rent faktisk som oftest ikke er nogen fare, men blot en indbildt fare.

  Hvis du ikke skulle vide det står ocd for obsessive compulsive disorder, hvilket er den engelske betegnelse for tvangstanker, eller tvangshandlinger, som du nok kan høre er en smule relateret til fobier.

  Når man lider af agorafobi, eller en hvilken som helst anden fobi, kan det hjælpe en smule for andre at forstå at det hele foregår inde i hovedet på den der har lidelsen, og at det ikke nytter at snakke ”fornuft” eller at komme med kommentarer såsom at det ikke er realistisk at være bange for at falde om på strøget og frygte ikke at blive hjulpet, når der er tusindvis af mennesker der.

  Agorafobi kan være en invaliderende sygdom

  I de værste tilfælde af agorafobi kan personen være så hårdt ramt af frygten for at noget kan gå galt, at alene tanken om at skulle udenfor eget hjem, kan fremprovokere voldsomme anfald.

  Fobier kan behandles på flere måder, og der er fremvist fine resultater både med hypnoterapi og NLP. Men den mest anerkendte metode til behandling af netop agorafobi er kognitiv adfærdsterapi, og seneste skud på stammen i skrivende stund er kognitiv coaching.

  Kognitiv terapi er i sin grundform at udsætte dig for virkeligheden i en blid form, og lidt efter lidt, sådan lidt ud fra devisen at det er sådan man lærer en ny skill. Det er selvfølgelig ikke sådan de lærde forklarer det, men i sin grundform er det terapi vendt på hovedet som jeg personligt oplever det. Nu må du ikke tro at jeg ikke anerkender hverken agorafobien eller kognitiv adfærdsterapi, for det gør jeg bestemt, kognitiv terapi er genialt udtænkt, jeg prøver bare at forklare det så alle kan følge med.

  En psykiater vil i langt de fleste tilfæde (i hvert fald dem jeg har hørt om) behandle med en antidepressiv medicin. (Det virker nogen gange som om det er deres vidundereliksir) Jeg er generelt imod at man skal tage for mange piller eller anden form for medicin, selvom der selvfølgelig er tidspunkter hvor de er uundgåelige. Så derfor vil jeg altid anbefale at du først søger en af de andre behandlingsmetoder jeg har beskrevet hvis du lider af, eller tror at du lider af agorafobi.

 • Angst Masterclass


 • Emner: Angst Frygt Fobier | No Comments »

  Kommentarer