close
facebook like buttonTwitter Icontwitter follow button
  • 6 sikre metoder til at fastholde et lavt selvværd

    Her vil jeg lidt ironiseret beskrive hvad mange mennesker gør for selv at skabe et lavt selvværd. For hvert punkt vil jeg dog for god ordens skyld også beskrive hvad du burde gøre i stedet, for derved at styrke dit selvværd og din selvtillid.

    Når du gør en indsats, vil du uvægerligt ende med at styrke selvværdet og deraf følger større lyst til at forsøge andre ting, mere positiv energi i kroppen, og generelt vil du simpelthen bare få det bedre.

    De ændringer i din adfærd som jeg foreslår, er små ting, men gør du dem konsekvent vil du med tiden blive mere selvsikker. Det hele handler om at skabe nye vaner, og til at begynde med vil du uanset hvor motiveret du er, ofte glemme at gøre dem, men er du vedholdende vil du efterhånden gøre dem mere og mere, indtil det bliver en indgroet vane, og en naturlig del af dit selv.

    Sænker blikket og kigger forlegent ned i jorden

    Mennesker med lavt selvværd har ofte en tendens til ikke at kigge andre mennesker i øjnene, og i stedet kigge forlegent nedad.

    Løsningen er til at starte med at holde hovedet højt, kigge folk direkte i øjnene med et smil på læben. Din krop og dit sind vil registrere dette, og hvis du tvinger dig selv til at gøre det så ofte som muligt, vil det med tiden blive naturligt og ubesværet at gøre.

    Noget så simpelt som at smile og stå/gå lidt rundt når du taler i telefon vil kunne fornemmes i den anden ende.

    Praler selv om man ved at man lyver

    Blærerøve og folk der har det med altid at skulle fremhæve sig selv, gør det ikke fordi de selv mener at de er så gode som de siger, men fordi de forsøger at hæve deres egen værd i andres øjne.

    Så næste gang du tager dig selv i at lyve dig bedre end du egentlig føler at du er… STOP DIG SELV…

    Stop praleriet, du ved jo med dig selv at det ikke er sandt, så prøv i stedet for at inde i dig selv stoppe dig, og lade være med praleriet. Og når du lykkes, så ros dig selv, det styrker at du får lyst til at gøre det igen.

    Afviser ros i enhver form

    At rose en person med lavt selvværd er ikke nemt, for svaret er altid noget i retning af at ”det er ikke noget særligt” eller lignende.

    Næste gang nogen roser dig for noget, sig i stedet ”Tak, det er jeg glad for at du synes” eller hvad der nu passer ind i situationen.

    Pointen er at du skal lære at tage imod ros, og anerkende at du rent faktisk har ydet en indsats som andre sætter pris på. Med tiden vil du blive bedre til at modtage en kompliment, og gladere for dig selv.

    Anerkender kun egen fiasko, succes er ikke en mulighed

    ”Jeg er en kæmpe fiasko, og lige meget hvad jeg gør begår jeg altid en fejl der ødelægger det hele”

    Den udtagelse er både overdrevet og karikeret, men ikke upræcis. Det er netop den type tanker folk med lavt selvværd tænker om sig selv.

    Når man begår en fejl, er det faktisk en mulighed for at forbedre sig selv. Men for at kunne gøre det, er du nødt til at gøre noget andet.

    Thomas Edison der opfandt den elektriske pære sagde det ret rammende til en journalist der spurgte om han ikke mente at han spildte tiden med sine mange tusinde fejlslagne forsøg på at skabe en lyskilde fra strøm.

    ”Hver eneste fejl bringer mig tættere på målet” eller noget i den stil var hans svar, og med den holdning er man langt bedre stillet.

    Edison forstod at det at lave fejl er umuligt, og nøgternt vurderet blot en reminder om at det du gør ikke fungerer, men ikke at det ikke kan lade sig gøre.

    Succesfulde mennesker ved at sådan hænger verden sammen, og hvis du vil lykkes med noget, skal du oftest igennem fejl efter fejl, indtil du gør det rigtigt.

    En fantastisk fodboldspiller som Michael Laudrup var, har helt sikkert haft en masse fejlslagne afleveringer og driblinger undervejs, men fordi han hele tiden arbejdede med det, og forfinede sin teknik, endte han som en af verdens bedste indenfor sit felt, og selv med det prædikat lavede han stadig mange fejl, men de geniale øjeblikke var der nok af til at opveje det i rig grad.

    Ganske få mennesker ender deres liv med at blive gift, leve hele livet, og dø i armene på den første person de forsøger at date. Men alligevel er der rigtigt mange der lader sig skræmme af afvisninger, og ender med ikke at forsøge igen.

    Et nej til en date, et forhold, eller et hvilket som helst andet spørgsmål, er ikke ensbetydende med at du aldrig vil få et ja., det betyder blot at du er tættere på at få det ja du søger.

    Fejl og fiasko er uundgåelige for, uden dem kan du ikke blive bedre eller mere succesfuld.

    Du er simpelthen nødt til at fejle, for at kunne finde ud af at gøre det bedre næste gang, og til sidst måske endda ende med at blive dygtig til noget. Negativitet og opgivelse har aldrig skabt noget positivt, men vedholdenhed, og villighed til at lære af sine fejltagelser skaber positivitet og resultater.

    Der findes ikke permanente tilstande, med mindre man giver op. Det er vigtigt for et sundt selvværd at man lærer sig selv at den eneste vej til at blive bedre, er igennem fejltagelser, skuffelser og fiasko, men det betyder ikke at du ikke er god nok, det er blot et signal om at du er på rette vej, men ikke helt fremme ved målet.

    “Det kan jeg ikke finde ud af”

    Den tanke kommer førend alt andet, når denne type person står overfor en opgave. Det er som om man ikke vil kunne gennemføre noget, for tænk hvis man fandt ud af at man var god til noget…? Det pres er alt for stort.

    Negative tanker og følelser har vi alle, men med lavt selvværd er de ophøjet til en form for mental kunst.
    ”Nej… det kan jeg ikke finde ud af” det er altid lettere at tænke sådan, for så behøver man end ikke at forsøge.

    Det eneste problem med denne tankegang er at hvis du ikke forsøger noget, opnår du heller ikke noget. Der er ingen der er født med et lavt selvværd, det er noget man udvikler hen ad vejen. Du skal kunne kravle førend du kan lære at gå siger man, men hvis man allerede dengang tænkte som nævnt, ville man aldrig lære nogen af delene.

    Det er netop derfor det er vigtigt at du eliminerer ”det kan jeg ikke” fra dit ordforråd. Sig i stedet ”jeg har aldrig prøvet det før” eller måske ”Jeg er sikkert ikke særligt god til det, for jeg har ikke prøvet det særligt meget”

    En person med et højt selvværd, tænker/taler sjældent negativt om hverken sig selv eller andre.

    Har opgivet inden man er startet

    Til sidst vil jeg runde af med at kommentere mental indstilling som er en af de vigtigste faktorer i forhold til øget selvværd såvel som den indflydelse det vil have på din selvtillid.

    En person uden meget selvværd, vil have en opgivende attitude og indstilling når de oplever modgang. På amerikansk har man et udtryk ”paralysis analysis” som betyder noget i retning af at folk når de ikke rigtigt ved hvad de skal gøre for at komme videre nu og her, går fuldkommen i stå, og foretager sig ingenting.

    En person med et sundt selvværd, forstår at når tingene bliver udfordrende er der hvor de fleste mennesker falder fra, og den der bliver ved med at arbejde videre vil kunne høste frugterne af deres arbejde.

    Så derfor ”Giv aldrig op”

    Uanset hvad må du aldrig give op og bare lade stå til, kør på og kom igennem det, sådan en indstilling vil gøre underværker for både selvtillid, selvværd og resultater.

    Links til gode sider der omhandler selvværd og selvtillid
    Wikipedia definitionKursusStudenterrådgivningenGratis E-bog


  • Emner: Selvværd / Selvtillid | No Comments »

    Kommentarer