close
facebook like buttonTwitter Icontwitter follow button
 • Lavt Selvværd – Det er ikke sjovt at mangle selvværd

  Lavt selvværd kan skabe problemer i hverdagen, og i dit forhold til andre mennesker. Det handler grundlæggende om at du tillægger dig selv og dine meninger langt lavere værdi end du tillægger andre.
  Hvis du skal have en chance for at behandle et lavt selvværd er du nødt til på en af flere måder at arbejde med dit selvbillede, det vil sige hvordan du oplever og opfatter dig selv, dette gælder uanset om du er barn, ung eller voksen.

  Hvis man har højt selvværd og god selvtillid vil de fleste opleve dette mønster som en god ting, men der er ikke forskel, det hele handler om hvordan man føler indeni til at begynde med, og det er det unge, børn og voksne med ringe selvværd kan forandre med den rette indsats.
  En stor del af forandringen ligger i at få ændret det vi kalder din indre dialog, da de tanker man har om sig selv i dagligdagen, og den overbevisning om egne kvaliteter eller mangel på samme afgør hvor højt eller lavt vores selvværd er.

  Selvværd for Børn

  For børn handler det selvfølgelig mest om hvordan deres voksne forbilleder behandler dem, da børn op til 5 års alderen er utroligt påvirkelige og der former deres grundlæggende opfattelse af selvværd. Des mere tid der går efter denne periode i et barns liv, jo mere solidt sidder denne personlige opfattelse af ens eget værd fast, og vil påvirke ens liv uhindret indtil der gøres en seriøs indsats for at ændre det.

  Denne uhindrede påvirkning af børn og unges selvværd, er ikke en negativ ting i sig selv, det er bare sådan mennesker er indrettet hvis man kan sige det sådan. Mennesket reagerer naturligt på de ting der sker omkring dem, og det gør vi uanset om det er godt for os eller ej.

  Lavt Selvværd Besværliggør Kommunikation

  Et lavt eller helt manglende selvværd kan forårsage problemer i din kommunikation med andre mennesker. Hvis man ikke rigtigt tror på at man selv er god nok, kan man let misfortolke hvad andre siger til at være møntet på en selv, uanset at afsenderen overhovedet ikke havde den slags i tankerne.

  Den slags misfortolkninger kan let ende ud med at du føler at du har gjort noget forkert, eller ikke rigtigt føler at du passer ind i det selskab du befinder dig i.

  Manglende Selvværd Gør Dig Selvudslettende

  Et totalt manglende selvværd resulterer ofte i at man ender med at bruge det meste af sin energi på sin indre dialog, og når andre taler bruger du det meste af din energi på at tolke hvad der bliver sagt, i stedet for at lytte og forstå som ville være det naturlige.

  Det du lytter efter er ting du kunne have gjort forkert, og løsninger på hvad du kan gøre i stedet for bedre at passe ind i selskabet.
  Oftest vil en person med manglende selvværd have travlt med at analysere alt hvad der sker, med henblik på at identificere sine fejl og mangler.
  Det man ikke indser i sådan en situation er at langt de fleste mennesker slet ikke har tænkt så langt, og at det hele faktisk foregår inde i hovedet på dem selv.

  Lavt Selvværd Ændrer Din Adfærd

  Det vil som oftest afstedkomme at du ændrer din adfærd i en af 2 retninger, enten bliver du den negative type der højlydt gør opmærksom på dig selv og at der tages hensyn til dig, eller den modsatte der bliver fuldkommen underdanig og vil gøre ”alt” for at please andre og gøre dem tilfredse.

  Ofte vil en sådan person værdisætte sig selv ikke ud fra hvad andre mener, men udelukkende ud fra hvad de selv mener at den anden tænker om dem.
  Men fakta er faktisk at langt de fleste mennesker har så travlt med deres egen indre dialog at de ikke har hverken tid eller overskud til at nå at tænke så mange og negative tanker om andre som folk ofte tror.

  Det er vigtigt at du forstår forskellen på selvtillid og selvværd, da de to ting ikke nødvendigvis hænger sammen, og en person med masser af selvtillid sagtens kan have et lavt selvværd.

  Lad mig prøve at illustrere med et eksempel.

  Man kan sagtens være god til sport, ved at have en velfungerende motorisk evne, og hurtighed eller styrke, eller begge dele. Man kan sige at man indenfor specifikke områder har endog rigtigt gode evner.

  Alt det kan foregå samtidigt med at man ikke har den grundlæggende følelse af at være ”god nok” og derved ikke synes at man reelt er meget værd, undtagen indenfor sin sport, men da det jo føles som noget man bare kan, så regner man det ikke rigtigt for noget, selv om andre sikkert ser det anderledes. Vores følelser afgøres dog aldrig af at hvad andre synes og mener, dog afgøres de for en stor del af hvad vi tror vi ved andre mener om os.

  Du Kan Overvinde Lavt Selvværd

  Den gode nyhed er at det er muligt at overvinde lavt selvværd, eller at skabe et hvis du totalt mangler selvværd.
  Jeg har faktisk tidligere skrevet en artikel om 7 trin du kan benytte for selv- behandling af selvtillid og selvværd.

  At have lavt selvværd, hænger som regel sammen med at man i sin opvækst har været udsat for svigt, megen kritik, manglende ros eller lignende, men som sagt du kan overvinde dit manglende selvværd så bare klø på.

  Det er ingen nem sag at rende rundt med lavt selvværd. Du kan arbejde med dit selvværd og få det bedt bedre, se bare at komme i gang… Gør det i dag!


 • Emner: Selvværd / Selvtillid | 2 Comments »

  Kommentarer

  2 kommentarer til “Lavt Selvværd – Det er ikke sjovt at mangle selvværd”

  1. fin larsen Says:
   15/11/2011

   jeg ved ikke hvad jeg gør når jeg mangler totalt selvværd,jeg har læst siderne,og gør det igen,jeg har ikke råd til hjælp.men siderne hjælper lidt.

  2. Janno Says:
   16/11/2011

   Hej Fin
   Har du læst denne side?
   http://www.janno.dk/selvudvikling/7-trin-til-hoejere-selvvard-og-stoerre-selvtillid.htm
   Og husk lige at det ikke kureres ved at læse alene, du er nødt til at arbejde med dig selv.
   Selvværd og selvtillid er noget man bygger op over tid når man ikke har det, så du lykkes ikke imorgen, men lad tiden arbejde for dig, samtidigt med at du arbejder med dig selv.

   Held og lykke
   Janno