close
facebook like buttonTwitter Icontwitter follow button
 • Hyperventilere du grundet angst?

  At hyperventilere eller hyperventilation

  Hyperventilering er når man trækker vejret meget hurtigt, og unødvendigt dybt. Det forårsager at man indtager for meget ilt (eller mere end man behøver) og udånder mere kuldioxid end godt er. Det vil direkte påvirke dit blods surhedsgrad blive mindre, og efter et stykke tid, alt afhængig af hvor kraftigt man hyperventilerer, vil der komme fysiske reaktioner.

  Den fysiske reaktion på at  du hyperventilerer vil oftest begynde som en prikken i huden, og efter et stykke tid yderligere med hyperventilering vil følelsesløshed begynde at indtræde flere steder på kroppen, oftest i hænderne, fingrene og siden i munden. Derefter vil man begynde at opleve svimmelhed og fæle sig underligt tilpas i hovedet, og fortsætter man med at hyperventilere vil man uvægerligt ende med at besvime.

  Denne besvimelse vil standse hyperventialtionen, og efter kort tid vil man få følelsen tilbage da blodets surhedsgrad hurtigt vil blive normaliseret. Det betyder dog ikke altid at anfaldet er forbi, for mange af dem der hyperventilere vågner bare op og fortsætter deres hyperventialtion.
  Dette kan i sjældne tilfælde forekomme flere gange i træk, men det stopper altid i sidste ende. Her er det nok smart at jeg betoner at hyperventilation er totalt ufarligt, og der er endnu ikke set nogen der har taget skade i det lange løb af hyperventialtion. (Det skulle da lige være fra faldet når de besvimer for fjerde gang… hehe!)

  Hvad kan du gøre ved hyperventilation?

  Først og fremmest er det vigtigt at pointere at oftest er personen ikke selv bevidst om at de hyperventilerer, og da hyperventilering som regel opstår grundet en eller anden angst, bør man starte med at berolige personen, og roligt forklare dem at de hyperventilerer.
  Til at begynde med er det fint nok at instruere dem i at trække vejret roligere, noget i retning af at bede dem trække vejret helt ned i maven. Jeg ved godt at det gør de sikkert allerede, men som sagt er de ikke bevidst om hvad de gør, og den naturlige reaktion på at trække vejret helt ned i maven er som regel et roligere åndedræt.

  Det er ikke alle, og specielt ikke førstegangs hyperventilerende personer der selv kan stoppe deres anfald, selv med instruktion, og i disse tilfælde skal du bede dem trække vejret ned i eksempelvis en pose, sådan at de for en stor del trækker den samme luft ind og ud igen og igen.
  Det vil bevirke at personen indånder en større koncentration af sin egen kuldioxid, og derved vil anfaldet stoppe helt af sig selv, simpelthen fordi blodets surhedsgrad vil blive normaliseret.

  Når hyperventilation bliver normen

  Hvis den samme person ofte hyperventilere, så betyder det højest sandsynligt at der er et eller andet der trigger en angsteaktion, og det kunne meget vel være en fobi, måske agorafobi, araknofobi eller en anden form for fobisk reaktion, en ting der i hvert fald er helt sikkert, hyperventialtion er en angstreaktion, og ved gentagne anfald bør man indlede behandling.

 • Angst Masterclass


 • Emner: Angst Frygt Fobier | No Comments »

  Kommentarer