close
facebook like buttonTwitter Icontwitter follow button
 • Højdeskræk

  Højdeskræk er til at overvinde

  Der er nok ikke megen tvivl om at vi alle sammen til at begynde med får et lille anfald af højdeskræk den første gang vi virkelig oplever højder, og specielt hvis der er en risiko for at man kan falde ned, så vækker man en begyndende dødsangst, som dog ikke behøver at komme til udtryk som mere end det.

  For langt de fleste af os er vores grad af højdeskræk på niveau med en sund respekt som kun er en naturlig ting, og hvis man ikke har den sunde respekt for de konsekvenser der ville være ved at falde ned fra store højder, ville en stor del af os nok ende med store smerter, i form af knoglebrud, hvis vi vel at mærke overlevede.

  Respekt er naturligt, angst er ikke

  Det er helt naturligt at have den respekt, og er ikke at sammenligne med højdeskræk.

  Rigtig højdeskræk kan give sig udtryk i angst symptomer bare man overvejer, eller bliver drillet med at skulle op i højderne. Og taler vi decideret om at begynde at kravle opad, så vil en med rigtig højdeskræk, begynde at få symptomer allerede efter de første få skridt, og 2 meter vil føles meget ubehageligt.

  Højdeskrækken opstår fordi din hjerne ”misforstår” en situation, og som ved enhver anden fobi, forsøger at beskytte dig, og sikre din overlevelse ved at udløse en usædvanlig stærk trang til at fjerne dig fra denne fare.

  Man mener at ca. 10 procent af alle har højdeskræk i større eller mindre grad.

  Højdeskræk Behandling

  Den efter min opfattelse bedste og mest effektive behandling af højdeskræk er bestemt en eller anden form for kognitiv terapi.

  Der er også nogen der kalder det for eksponeringsterapi, og i al sin enkelthed går det ud på at man igen og igen udsætter sig selv, eller den der skal behandles for at ”face” sin skræk.

  Skridt for skridt udvider man så hvor højt eller hvor langt man kan gå. Man kunne stille en stige op ad en bygning, og bede ”klienten” (jeg ved ikke lige hvilket ord jeg ellers skal bruge 🙂 ) om at træde op på stigen til det punkt hvor angsten begynder rigtigt at tage fat, altså op til der hvor angsten er tæt på at blive lammende, og der kan man så tage et lille skridt tilbage, til et sted hvor angsten stadig er der, men hvor den er til at kontrollere. Der bør man så opholde sig lidt, imens man prøver at se sig lidt omkring, både opad, nedad og bag sig.

  Den adfærd gentages med jævne mellemrum, enten nogle gange om dagen, eller i hvert fald dagligt. Dog skal du være opmærksom på ikke at overeksponere sindet for hurtigt, da du i stedet uforvarende kan udløse anfald af panikangst som i sig selv kan blive kronisk.

  Med flere eksponeringer for angsten, vil dit sind vænne sig mere og mere til højden, og efterhånden som angsten aftager, går man højere og højere op. Pointen er at dit sind bliver usikkert fordi det med højder er uvant, når man er vant til flade landskaber, og med denne teknik lærer du dit sind at verden ikke kun er flad.

 • Angst Masterclass


 • Emner: Angst Frygt Fobier | 2 Comments »

  Kommentarer

  2 kommentarer til “Højdeskræk”

  1. Nanna Says:
   08/07/2011

   Hej Janno
   Hvordan med flyskræk ?
   Var i 1990 tæt på at styrte på Island, og har kun én gang siden været oppe at flyve, og det kun i ca 45 minutter.
   Er skrækslagen ved tanken om at skulle op igen, og det sætter sine begrænsninger for ferier…. Øv

   Hilsen Nanna.

  2. Janno Says:
   08/07/2011

   Hej Nanna

   Grunden til din flyskræk er ret åbenlys, og ikke udelukkende en misforstået frygt i sindet. Men grundlæggende er der tale om de samme mekanismer, og uden at have mulighed for et par uddybende spørgsmål, kan jeg ikke komme det nærmere, for i teorien kunne det være at i slet ikke var så tæt på at styrte ned som det føltes… ikke at jeg negligerer din angst for fly, for den er meget virkelig, for dig…

   Behandlingen derimod ville jeg nok gå lidt anderledes til værks med, da det nok er lidt svært langsomt at udsætte dig for at skulle ud at flyve, for ikke at nævne at det ville være ret dyrt. I den type tilfælde mener jeg at hypnose er det bedste bud på en effektiv behandling.

   Jeg har gode tilbagemeldinger på programmer af den type jeg vil henvise dig til om lidt, og det er muligt gratis at prøve en smule af det, for at du kan fornemme om du tror at det er interessant for dig. Det handler om en flyskræk hypnose behandling, ikke en jeg selv har lavet, den er lavet af Malte lange der har stor erfaring med netop at lave hypnose behandling på cd. Klik her og se om det er noget for dig, alternativt prøv at finde en hypnotisør du føler dig tryg ved, og husk at hypnose ikke er noget mystisk, og søger en hypnotisør at gøre det til det, så søg du bare videre, der er maser af seriøse hypnotisører derude…

   Jeg håber inderligt at du finder en løsning på din flyskræk, for der er ingen grund til at du ikke flyver, det er faktisk det sikreste transportmiddel der findes overhovedet.
   Mvh Janno