close
facebook like buttonTwitter Icontwitter follow button
 • Personlig Udvikling
 • Tidligt Op Om Morgenen – Det Er Nemmere End Du Tror!

  I det meste af mit liv, har jeg haft den opfattelse at de mennesker der har let ved at komme tidligt op om morgenen er af en særlig støbning, og i hvert fald af en anden støbning end mig. Jeg har altid købt den Forklaring at der er A-mennesker og B-mennesker, men efter jeg hørte om den metode jeg vil beskrive her, og efter at have forsøgt mig med metoden i et stykke tid, er jeg overbevist om at alle kan lære at stå tidligt op om morgenen. Det hele handler om at konditionere dine vaner og rutiner. Og når du er færdig med at læse denne artikel ved du også hvordan du lærer at komme tidligt op om morgenen… Hver morgen.

  I starten prøvede jeg at sætte uret tidligt… Du ved den der med at tage en beslutning, og ville gennemføre den uanset hvad…. Den metode har jeg prøvet på rigtigt mange ting, og selvom jeg virkeligt ville lære at komme tidligere op om morgenen, så var resultatet det samme som det plejede at være, jeg kom ud af sengen omkring middagstid næste dag.

  Den oplevelse bekræftede jo blot mine egne erfaringer og overbevisninger, og jeg troede i mange år at jeg bare måtte acceptere at jeg var et B-menneske. Eller finde en anden løsning, hvilket ikke rigtigt lykkedes mig. Indtil en dag jeg tilfældigt fandt et spændende website omhandlende personlig udvikling generelt, og der faldt jeg over den metode som jeg vil forklare dig om her. Siden den dag har jeg ikke overhørt vækkeuret… Ikke slukket det halvt i søvne… og er kun en gang vågnet 10 min. senere end jeg havde planlagt, og det udelukkende fordi jeg havde sat uret forkert. Det hænder selvfølgelig at jeg sover længe, men det er fordi jeg har valgt det i den enkelte situation.

  Med den rette strategi kan alle, eller stort set alle normalt fungerende mennesker lære at stå tidligt op hver morgen.
  Det de fleste gør forkert når de prøver at lære at komme tidligere op om morgenen, er at de tænker at så må de hellere gå tidligere i seng så de er udhvilede tidligere, og derved lettere vil kunne komme op næste morgen. Og logisk set burde det jo også kunne virke fint nok, men sådan er virkeligheden alligevel ikke helt logisk.

  Når man snakker tidligt op om morgenen taler de fleste om 2 forskellige måder at styre søvnperioden på. Der er dem der sværger til at den bedste metode er at gå i seng, og stå op på samme tid hver dag. Lidt ligesom at vænne kroppen til at følge et mønster, og sove nøjagtigt lige længe hver nat. Jeg tror personligt at den metode har tilhængere fordi den passer fint ind i et moderne samfund hvor vi møder på samme tid hver dag, og har mange rutiner der er styret af klokken.
  Og så er der dem der mener at det er vigtigt at lytte til din krop, hvilket vil sige at gå i seng når du mærker trætheden, og stå op når du vågner af dig selv. Det giver god mening hvis man tænker over det, kroppen ved hvor meget søvn man behøver.

  Ingen af disse metoder er dog helt hensigtsmæssige i det lange løb, og her er min mening om hvorfor: Hvis du følger den første gør du din krop til en maskine, der får nøjagtigt lige meget hvile hvert døgn, og selvom hvile er vigtigt for at bevare sundhed, er det langtfra sikkert at din krop behøver præcist den samme hvile hver nat… Jeg mener, du laver vel heller ikke nøjagtigt det samme hver dag?

  Hvile er kroppens og sindets restitutionsperiode, og er vigtigt af mange årsager jeg ikke skal komme nærmere ind på her. Men det er min overbevisning og erfaring, at kroppen ganske rigtigt behøver hvile, men den behøver mere hvile hvis jeg har knoklet fysisk hele dagen, end hvis jeg har siddet og slappet af foran tv i stedet. Herudover er det også sjældent at man er træt på nøjagtigt samme tid hver aften, og man risikerer dermed ofte at ligge i sengen og ikke rigtigt være træt, netop fordi ens søvnbehov varierer fra dag til dag.

  Netop dette leder os til metode 2, ”den med at lytte til kroppen” den er også rigtigt fin, men har igen en fejl i mine øjne, og det er en fejl der gør den nærmest umulig at gennemføre for de fleste mennesker. Det er trods alt de færreste af os der kan tillade sig den luksus bare at stå op når det passer os, og kan man ikke det, falder hele teorien simpelthen fra hinanden. Og følger du denne metode tror jeg personligt at du ender med at sove mere end du egentligt behøver i det lange løb, og de timer du sover, udgør en stor del af dit liv. En sidste ting omkring denne metode er at man nemt risikerer at vende op og ned på sin døgnrytme, hvilket ikke er optimalt for kroppen på nogen måde.

  Den metode jeg har fundet, er en kombination af begge, og den fungerer faktisk rigtigt godt. Det er egentligt ret simpelt, og de fleste mennesker der er gode til at stå tidligt op hver dag, benytter helt sikkert denne metode egentligt uden at tænke over det. Kombinationen bestod i at jeg hver dag stod op til samme tid ved hjælp af vækkeuret (Hele ugen), og når aftenen så kom, gik jeg i seng når jeg begyndte at få grus i øjnene, altså når jeg begyndte at føle mig træt. Den metode fungerer fint for mig nu, men det gjorde den faktisk ikke i starten da jeg forsøgte, og jeg skal fortælle dig hvorfor.

  Jeg har altid haft et godt sovehjerte, og aldrig gidet at stå tidligt op om morgenen, hverken for at gå i skole eller senere på job. Det betød at jeg ofte kom for sent, og selvom det ikke var kritisk i skolen (Jeg fulgte fint med alligevel) så blev det et stort problem for min første arbejdsgiver, faktisk så stort at han gav mig en sidste chance, og kom jeg for sent igen, ville jeg blive fyret. Det løste jeg på en anden måde som jeg er sikker på at mine naboer ikke var for vilde med.
  Jeg havde simpelthen fået den uvane at slå uret fra i søvne, og bare sove videre. Og den vane hang stadig ved da jeg ville prøve denne nye metode.

  Det nye jeg har lært er at vågne uden problemer når uret ringer, og let kunne komme ud af sengen uden at falde hen igen. Det hele handler faktisk bare om at lære kroppen nye vaner. Og nu vil dig der har samme problem sikkert gerne vide hvordan jeg lærte mig selv den nye positive vane.

  Det er nemt at lære dig selv denne nye vane, og du gør som følger:
  Du starter først med at beskrive for dig selv hvordan din vågnerutine egentligt er skruet sammen. Uret ringer, du slår snooze til, og tager 9-10 minutter mere, og det sker måske flere gange hver morgen. Det er en dårlig måde at vågne på, fordi du ødelægger din naturlige søvnrytme, og går fra rimeligt dyb søvn til lidt vågen tilstand flere gange indenfor kort tid, det kan ikke være befordrende for en god og hvile givende nattesøvn.

  Så skal du nu beslutte hvordan du ønsker at vågne hver morgen, i mit tilfælde kunne jeg godt tænke mig at jeg automatisk vågnede med det samme uret ringede, slog det fra, strakte mig lidt imens jeg missede med øjnene, og så stod op frisk og udhvilet.
  og så er der bare lige hvordan jeg lærte det, og det gjorde jeg på samme måde som man lærer andre vaner, gentagelse indtil sindet forstår det.

  Jeg gjorde simpelthen det at jeg satte uret til at ringe om 10 minutter, midt på dagen hvor jeg havde tid til mig selv. Så gik jeg i seng som altid, tog tøjet af, lagde mig under dynen, og lukkede øjnene som om jeg sov, og når uret så ringede gennemførte jeg min nye morgenrutine, præcist som jeg ønskede at den skulle være. Vågne, strække mig, stå op, tage min morgenkåbe på og gå ud og starte på morgenkaffen… her stoppede jeg så mig selv, gjorde noget helt andet og fik mine tanker væk fra morgenrutiner. Og så på den igen… flere gange om dagen gjorde jeg denne øvelse, og til sidst blev det forbundet med vækkeuret at foretage netop de samme bevægelser og rutiner, hvorefter jeg fik nemt ved at vågne til uret. Og nu er jeg så blevet opmærksom på hvornår jeg er træt om aftenen, og når gruset kommer i øjnene går jeg i seng, og stort set hver aften sover jeg inden for få minutter.

  Dermed udnytter jeg også tiden i min seng optimalt, for når jeg ligger der, er det fordi jeg sover, og ikke fordi jeg prøver på det, eller snyder mig til det. Det har ydermere betydet at jeg sover langt færre timer, uden at jeg føler mig træt eller uoplagt. Derved har jeg fået flere vågne timer i mit liv, timer jeg kan bruge på at være produktiv, i stedet for at sove dem væk.


  Emner: SelvUdvikling | 22 Comments »

  Kommentarer

  22 kommentarer til “Tidligt Op Om Morgenen – Det Er Nemmere End Du Tror!”

  1. nete Says:
   02/01/2011

   hej

   jeg kunne godt tænke mig at stå tidligt op om morgen..
   men jeg bestemmer ikke selv helt hvornår jeg går i seng eller står op, da jeg har en baby der ikke helt er med på idéen…?

   hva kan jeg gøre i stedet.?

  2. Janno Says:
   25/01/2011

   Hej Nete

   Nu er mit indlæg jo rettet imod hvordan du kan lære din krop nye vaner, men når “udefrakommende” influerer på dine muligheder for selv at styre din tid som i tilfældet med små babyer, gør det naturligvis tingene lidt mere komplicerede.

   Umiddelbart ville jeg mene at det bedste du kan gøre er at sålænge dit barn er så lille at det sover uregelmæssigt, må du prøve at vænne din krop til at kunne falde hurtigt i søvn, og sove på nogenlunde de samme tidspunkter som den lille gør.
   Der er mennesker der uden problemer kan falde i søvn nærmest på kommando, og det hele ligger i at de har konditioneret sig selv til at gøre netop det. Lidt på samme måde som dem der hver aften falder i søvn foran deres tv, de har svært ved at falde i søvn uden et tv der kører foran dem.

   Jeg tror ikke, og påstår heller ikke at det er nemt, men som det meste andet kan det læres.
   Held og lykke, og sov godt

   Janno

  3. Thim Says:
   14/02/2011

   vov det skal jeg ivertfald lige prøve!
   vågnede for en halv time siden, og er nu gået glip af skolen -.-
   havde sat 3 vækeure til 2 på mobilen og 1 rigtigt vækkeur.
   først kl 6:00 så kl 6:04 og så 6:05.
   jeg har simpelthen sovet over mens 3 vækkeurer har ringet !
   det værste er da jeg vågnede (fordi min farfar kom forbi for at se om alt var ok) kiggede jeg på urene og så at alle alarmerne var slået fra -.-
   håber virkelig denne metode kan hjælpe mig da jeg snart har haft dette problem i 2 uger.
   det er jo et lidt dårligt tidspunkt ikke at kunne stå op til skolen 🙁

  4. Camilla Says:
   11/05/2011

   Nu ved jeg ikke lige hvor gammelt dette indlæg er men jeg vil kommenterer det alligevel 😀

   Den metode skal jeg i hvert fald prøve !!!
   Jeg har problemer med at sove om natten også fik jeg piller af lægen så jeg kunne slappe af, det hjalp også godt nok. men nu er jeg stoppet med dem og jeg har stadig sammen problem.
   – men jeg tror denne metode vil hjælpe mig rigtig meget 🙂

  5. Martin Laupstad Says:
   24/05/2011

   jeg vil ihvertfald prøve at gennemføre denne metode, og jeg håber meget den virker, da det her, altid har været et problem for mig

  6. Janno Says:
   25/05/2011

   Hej Martin
   Held og lykke med det, jeg kan i øvrigt fortælle dig at det virkede helt fantastisk for mig…
   Sørg for ikke at gå for hurtigt frem, og giv gerne en tilbagemelding om dit resultat…
   Janno

  7. soley joensen Says:
   13/09/2011

   Dette må prøves. At vågne er mit største problem, jeg troede at det ville komme med alderen men det gjorde det så ikke. Denne metode du beskriver lyder fornuftig og er allerede igang med at prøv den. 🙂

  8. Janno Says:
   14/09/2011

   Held og lykke med det, den har gjort underværker for mig. 🙂

  9. Alexander Larsen Says:
   03/10/2011

   Det lyder som en metode der er værd at afprøve.

   Ps. Det kunne godt have været skrevet meget kortere :O

  10. Janno Says:
   03/10/2011

   He…
   Sorry hvis du synes det er lidt langt, men jeg er lidt til historier ind imellem…
   Der er langt længere stykker herinde 🙂
   Janno

  11. Jonas Says:
   07/12/2011

   Hejsa alle sammen.

   Jeg ville lige give mit bidrag til denne glimrende artikel.
   Først og fremmest vil jeg lige sige, at jeg er studerende lige nu og oplever, at mange af mine jævnaldrende har meget svært ved at stå op om morgenen.

   Jeg er 20 år gammel og er uddannet millitærpolitibetjent.

   I millitæret fik vi som nogen af os sikkert kender en masse dejlig motion og frisk luft, men også den rette kost til at kroppen kunne klare det hårde Pres der lå hver eneste dag (vi gik stort set i seng hver dag kl. 00:00 og stod op kl. 05:00 for at gøre rent inden morgenmaden)
   Jeg har senere talt med en søvnlæge om hvordan det dog kunne være, at jeg er blevet så god til at stå op om morgenen.
   Og her er det jeg fik forklaret:
   I millitæret lære man at stå op og gøre hvad der bliver sagt (hård disiplin) det lærer man bla. Ved at få den kost kroppen har brug for, for at restituere.
   Men man bruger også kroppen meget fysisk og sover kun det kroppen har brug for.
   MEN!!! Man har også en masse faste rutiner, som hjernen hurtigt opfanger, som for vores tilfælde var at skynde os, at gøre rent, få tøj på, i bad og samles til morgenappel.

   Det jeg kan bruge, og som jeg bruger her i det virkelige liv fra min tid i millitæret er:
   Få mindst 1 times motion udendørs HVER dag.
   Spis 5 gode og nærende måltider om dagen. ( mange har svært ved dette, men det er ikke så svært hvis mellem måltidet er en banan og et stykke rugbrød og måske et glas vand eller mælk at skylle ned med.)
   Støvsug lige værelset en gang (man har det altid bedre når der er rent omkring en)
   Tag et hurtigt bad og kig dig selv i spejlet og sig det bliver en god dag (dette fremmer helt klart moralen og indstillingen hos de fleste)

   Når man så er kommet afsted, som efter det ovenstående ikke er så svært, så tænk positive tanker.
   Læg mærke til hvilken dejlig dag det er, at du er glad for de mennesker du omgås, eller ligende.
   Prøv at få dig selv til, at kommentere den første du snakker med med positive kommentarer.

   Nu er I godt på vej!

   Jeg håber dette kan hjælpe så mange som muligt.

   Mvh. Jonas

  12. Dorthe Meyer Says:
   20/12/2011

   Hej jeg synes ikke helt din metode holder, for hvem med du fuldtids arbejde har tid til at snyde sove flere gange om dagen?

  13. Janno Says:
   20/12/2011

   Hej Dorthe

   Du er velkommen til at tage ferier og weekender til hjælp hvis du ikke kan gøre det i din hverdag.
   Det handler om planlægning, og ikke om hvorvidt metoden virker eller ej, for det gjorde den for mig, og har også gjort for flere i min omgangskreds…
   Håber du finder tid til at prøve, det er det hele værd.

   Janno

  14. Schmidt Says:
   30/01/2012

   Tak for det interessante blogindlæg.

   Jeg har desværre det omvendte problem; svært ved at sove om aftenen, men nemt ved at piske mig selv op om morgenen. Ingen snooze, bare op og i bad.

   Dette medfører til gengæld at jeg altid er mere eller mindre uoplagt og smadret på jobbet, da klokken tit bliver over 3 før jeg føler træthed (og jeg møder klokken 9). Deraf er jeg generelt i stærkt søvnunderskud og får oftest kun indhentet dette mellem lørdag og søndag.

   Jeg er lidt blank omkring hvordan man “træner” hjernen til at mærke træthed/falde i søvn FØR et par timer over midnat. Min hjerne synes at opfatte midnat som “tidlig aften”, uanset hvad jeg gør :-/

   Et lille ps.: jeg indtager hverken sukker, koffein eller nikotin i timerne før jeg forsøger at falde i søvn og jeg føler mig ikke overtræt – det er klart en følelse af at kroppen og hovedet bare er “frisk som en havørn” på andre tider af døgnet end hvad anses for normalt. Desværre er min uddannelse ikke i en retning af mulige nat-jobs..

  15. Janno Says:
   31/01/2012

   Hej Schmidt

   For mig lyder det som om at du skal have rykket din indre døgnrytme, og det burde ikke være så svært.
   Man får næsten den samme hvile når man ligger og slapper af i sengen, som når man sover, så umiddelbart tror jeg at du kan hjælpe dig selv, ved simpelthen at gå i seng på et normalt tidspunkt, og selv om du ikke kan falde i søvn umiddelbart, så vid at det er vigtigt for dig at hvile, og lade være med at stå op igen fordi du ikke kan sove.

   Med tiden er jeg overbevist om at det vil blive naturligt for dig, som det er for de fleste.

   Held og lykke med det
   Janno

  16. Ali Says:
   18/04/2012

   Tusind tak, lige hvad jeg har brug for. 🙂

  17. milla Says:
   06/09/2012

   Hej alle!

   Prøv at ligge jeres tøj frem aftenen før og så hop i det lige når du vågner så burde du være vågen og klar til dagen.

   Jeg håber i kan bruge det.

   – Milla

  18. terry Says:
   05/12/2013

   Det var da utrolig meget at gøre ud af lidt. ! Sæt vække uret så du ikke kan nå det! Simpelt.. problem løst., så er du oppe og så er du vel ikk dum nok til at lægge dig igen!? Så er du træt nogen få dage, men så lærer du hurtigt at gå tidligt i seng, og du overlever nok at være træt nogen få dage.

  19. Max Says:
   19/11/2014

   Det værste omgang lort jeg længe har hørt.

   Hvis jeg går i seng kl 4 når jeg først rigtig sådan begynder og kunne sove, så er jeg meget træt når jeg vågner kl 5.30 + at jeg har smadret stort set hele min dag.

  20. Janno Says:
   19/11/2014

   Selvfølgelig er du meget træt hvis du kun sover 1.5 time… Doh!
   Jeg ser bare ikke hvordan det gør det jeg skriver til en omgang af det du beskriver.
   At du foretager overspringshandlinger i stedet for at gå i seng når du burde har intet med sagen at gøre.

   Se at bliv voksen, og lær at gå i seng i ordentlig tid, så skal du se så kommer resten sikkert af sig selv.
   Sov godt Max

  21. Marcus Says:
   12/05/2015

   Hej.

   Jeg er i den lorte situation at jeg aldrig vågner. Mit vækkeur ligger og larmer lige foran mig, men jeg hører det ikke.

   Derfor tænker jeg, at når jeg så vil træne dine rutiner, så skal jeg vel droppe at bruge vækkeuret om morgenen, fordi det vågner jeg ikke af, og derfor efter en dag med træning, så er det ligesom at starte forfra næste morgen?

   Tak

  22. Janno Says:
   12/05/2015

   Hej Marcus

   Du gennemfører ændringen på en dag, en dag hvor du har tiden til det… Og så bruger du uret som beskrevet i indlægget…
   Din egen indstilling til at skulle op er det afgørende, og hvis du inderst inde ikke vil op fordi du skal op og på job/skole og ikke kan lide at skulle derhen, så er det nok den del du skal kigge nærmere på…
   Janno