close
facebook like buttonTwitter Icontwitter follow button
 • Personlig Udvikling
 • Komfortzone Livskvalitet og din Normaltilstand

  De fleste rygere er ikke selv bevidst om det, men rent faktisk lugter det ikke særligt rart at stå ved siden af en ryger, når man ikke selv er ryger. Det oplevede jeg tæt på som 20-årig under et af mine første rygestop forsøg. Jeg stod i kø i netto, bagved en cigarryger, og det blev så ubehageligt for mig, at jeg næsten kastede op i nakken på ham, jeg nåede dog heldigvis at stoppe det, ved at træde ud af køen.

  Det er lidt det samme som hvis du sveder meget, så kan du som oftest heller ikke selv lugte det, men dem der kommer i nærkontakt med dig, svier det i øjnene på… 🙂
  Jeg ved godt at nogle vil sige at de godt selv kan lugte når de stinker af sved, men det er nu rent faktisk sådan at hvis man går rundt i den samme lugt i et stykke tid, så bliver det normalen, og man lugter det stort set ikke mere.

  Din normaltilstand er 100% individuel, og det der er normalt for dig, er ikke nødvendigvis normalt for os andre. Det er vigtigt at holde sig for øje at det er sådan verden hænger sammen, og derigennem udvise respekt for at andre ikke nødvendigvis føler sig trygge i de samme miljøer som du selv gør.
  Som ung arbejdede jeg som karl på en gård, og om morgenen mugede jeg ud hos svinene hver dag. I starten var det ekstremt ubehageligt at komme ind i stalden, urin og ammoniak lugten var streng og gjorde nærmest ondt i øjnene, men efter at have arbejdet nogle minutter, bemærkede jeg det næsten ikke.
  Og efter at have gjort det hver dag i nogle uger, generede det mig ikke længere, og når jeg kom ind i stalden om morgenen, fornemmede jeg slet ikke ubehaget længere… det er den måde kroppen og sindet lærer og udvikler sig på, alt kan blive til din normaltilstand, og i den sidste ende hænger det faktisk sammen med min artikel om at udvide din komfortzone.

  Det at udvide din komfortzone handler nemlig om at skabe flere tilstande hvor du ikke stresses, men føler dig godt tilpas, og derved opnår du at have et større område hvor du er rolig, føler dig tryg, og er i stand til at lære nyt uden en følelse af stress.
  I lighed med når vi lærer at køre bil, kan det i starten være usædvanligt ubehageligt at skulle styre en bil igennem trafikken for nogle mennesker, de vil opleve ubehag og hjertebanken. Men efterhånden som de får flere køretimer, vil de også blive mere trygge ved situationen, og på et tidspunkt vil langt de fleste hvis ikke alle være så trygge at vi kan udføre andre små-opgaver samtidigt med at vi kører bilen igennem trafikken.

  Et ord som livskvalitet er ligeså individuelt som normaltilstand og komfortzone. Det der er god livskvalitet for dig, kan være fuldkommen uden betydning for mig. Hvis jeg skal tage et eksempel, så lad os sige at du elsker at stå på ski, og det at kunne tage en eller to skiferier hvert år, er for dig livskvalitet. Men for mig er skiferie absolut ikke noget jeg gider beskæftige mig med, med al respekt for dem der nyder det, synes jeg bare ikke at det er dejligt. Faktisk er jeg ikke synderligt vild med kulde og sne, og derigennem kommer nok mit lidt negative forhold til at stå på ski.

  Strengt taget kan man sige at du ville opleve en forringelse af din livskvalitet hvis ikke du kunne tage dine skiferier, og jeg ville føle det samme, hvis jeg blev tvunget til at tage på skiferier…
  Og dog er det langt fra sikkert at det ville holde ved særligt længe, for tog jeg på skiferie ofte nok, ville det blive mere normalt for mig, og der ville være store muligheder for at jeg ligefrem ville synes om det.


  Emner: SelvUdvikling | No Comments »

  Kommentarer