close
facebook like buttonTwitter Icontwitter follow button
 • Personlig Udvikling
 • Målsætning

  Har du en målsætning for dit liv?

  Alle mennesker har noget de gerne vil opnå i deres liv, og sætter tit ganske ubevidst en målsætning op for sig selv, det kan være en daglig målsætning, en ugentlig, månedlig eller måske du ligefrem er en af superorganiserede der har sat en rigtigt langsigtet målsætning som handler om hele dit liv?
  Det jeg gerne vil pointere er at vi alle arbejder med målsætning, hvad enten vi gør det bevidst og lægger store planer, eller vi blot lægger små planer på kort sigt, så er det stadig en form for målsætning, ubevidst, men en målsætning.

  Planlægger du din målsætning?

  Hvis du lægger en decideret plan i forbindelse med et mål du ønsker at nå, og opsætter en attraktiv målsætning for hvordan din verden vil se ud når du når dit mål, vil du hurtigt opleve at det er langt lettere at nå et mål, hvis man sørger for at gøre det lidt organiseret, og planlægger hvordan man når målet.

  Pointen i det jeg prøver at sige er at du skal nedskrive din målsætning, organisere dine handlinger i retning mod målet, og sørge for at du hver evig eneste dag gør noget der bringer dig nærmere dit mål, det er den sikre vej til at opfylde din målsætning på den lange bane.

  Der er styrke i en nedskreven målsætning

  Jeg kan ikke lige huske detaljerne helt præcist, men der blev for en del år siden foretaget en undersøgelse på et amerikansk college, hvor man spurgte en hel årgang ud om hvorvidt de havde nedskrevet en målsætning for hvad de ønskede at opnå i deres liv.
  Det viste sig at kun 3 % havde en decideret nedskrevet målsætning, og små 10% havde lidt løse målsætninger, men ikke nedskrevne. Resten arbejdede slet ikke bevidst med mål på hverken den ene eller den anden måde.

  Efter mange år, jeg mener det var 10 eller 20 år, udspurgte man de samme mennesker igen, og de 3% der havde nedskrevet deres målsætning, tjente over 90% af alle de penge hele gruppen tjente tilsammen.
  Nu handler det meste derovre ofte om penge, så det går historien på, men moralen bag historien er ikke til at tage fejl af, dem der arbejder med deres mål, og skriver dem ned, når langt længere end folk der bare lever uden at tænke over hvad de vil opnå med deres liv.

  Sådan laver du en målsætning

  Når man skal definere en målsætning, er der visse ting man skal overveje med sig selv, og jo mere specifik din målsætning er, des bedre er de resultater du opnår i den anden ende.
  Allerførst skal du overveje hvad dette r du vil opnå, og dernæst granske dig selv for at sikre at dette er et mål du selv finder attraktivt, og ikke et dine omgivelser mener er godt for dig, det handler nemlig om motivationen i det lange løb, og den skal komme indefra, og ikke via andre.

  Det handler altså om at følge dit hjerte, og gå efter en målsætning der vil gøre dig rigtigt glad når du når den. Derfor er det rigtigt vigtigt at du sætter dig ned og mærker efter hvordan du tror det ville være og føles at nå dit mål.

  Du behøver en klart defineret målsætning

  Indenfor målsætning taler man meget om hvordan man egentlig definerer en god målsætning, og min egen erfaring er at en måde at gøre det på, som jeg selv har haft fin succes med er den metode der kaldes ”SMARTØF”.
  Hvert bogstav i smartøf står for et aspekt af målsætning som det er klogt at have styr på, får har du styr på alle disse punkter er du godt på vej imod dine mål, selvfølgelig med forbehold for at du gør noget med det.

  Smartøf målsætning defineres sådan her:

  S = Specifikt
  Med specifikt menes der at det mål du sætter op skal ikke bare være noget i retning af at du vil være rig inden du bliver gammel.
  En specifik målsætning er nærmere noget i retning af at du vil have værdier for 25 millioner inden du bliver 50.
  Kan du se forskellen? Den første målsætning kan betyde så meget, for hvad er rig for dig? Den anden målsætning er meget mere specifik, for der er både beløb og alder på.

  M = Målbart
  En målbar målsætning er for at tage udgangspunkt i ovennævnte også specifik. Den skal være noget i retning af at du skal kunne se at du ejer et hus med 5 millioner i friværdi, har 10 millioner i banken, og investeringer for endnu 10 millioner. Hvis du kan se det for dit indre blik, fornemme hvordan det føles, så er det i øvrigt også lettere at skabe den nødvendige daglige motivation der kræves for at du kan opfylde din målsætning

  A = Attraktivt
  Med attraktivt menes at din målsætning skal være noget DU virkelig ønsker, det skal ikke være noget dine forældre eller din familie vil have, det skal være du virkelig gerbe vil opnå, noget du kan brænde for, og bruge en masse energi på at nå, det er brændstoffet til den nødvendige motivation.

  R = Realistisk
  Realistisk er vel egentlig ikke så svært at forstå, men for en sikkerheds skyld, så skal din målsætning være realistisk, for ellers vil du helt sikkert miste gnisten undervejs. Det er bedre at dele dit endelige mål op i flere, hvis det er et rigtigt stort endeål du har, for der må ikke være for langt fra hvor du er, til der hvor du vil hen, så kan det alt for let føles overvældende, og du vil sikkert ende med at opgive din målsætning.
  Det skal være realistisk i forhold til dine evner, og nuværende muligheder, men det skal stadig kræve en vis anstrengelse.
  Et urealistisk mål kunne være at du var ufaglært, arbejdsløs, 30 år gammel og havde dårlige knæ, og satte et mål om at du ville være professionel fodboldspiller. Eller du var en dværg på 130 centimeters højde, der ville lære at dunke i basketball. Det er ikke realistiske mål, og du vil formentlig aldrig kunne nå dem.
  En realistisk målsætning derimod kunne være at du ville opbygge et firma med en 2-cifret millionomsætning på 5 år. Det er der mange der har gjort før dig, og det er bestemt realistisk som målsætning.

  T = Tidsbestemt
  Der skal sættes en dato på din målsætning, eller flere.
  Det er vigtigt for at skabe en tidsramme at arbejde med sine mål indenfor, at du sætter en deadline for hvornår dine mål skal være nået, og arbejder du med et større mål er det også en rigtigt god løsning at dele din målsætning op i delmål, sådan at der bliver flere deadlines at arbejde henimod.
  En ting som ikke er omfattet af SMARTØF definitionen er belønning, da jeg er en stor tilhænger af at belønne sig selv for at nå sine mål og delmål. Så jeg vil råde enhver der arbejder med målsætning at beslutte på forhånd hvilken belønning der skal være for at du når din målsætnng.

  Ø = Økologisk
  Er din målsætning økologisk fornuftig i forhold til din hverdag? Det er vigtigt at de mål du sætter op ikke konflikter med andre dele af din hverdag, er det kombatibelt med dit liv, dit familieliv, dit arbejdsliv? Hvis du formuleer en målsætning der ikke passer ind i resten af dit liv, gør du det svært for dig selv at det, for det ville jo kræve at du modarbejdede dig selv, og det gør de færreste frivilligt.

  F = Formuleret positivt
  Det er vigtigt i forbindelse med at du formulerer din målsætnig at den er positivt ladet, det skal være efterstræbelsesværdigt, og ikke destruktivt eller beskrevet med negative ord.
  En målsætning kan altså ikke være ”jeg vil ikke”, men skal i stedet være ”jeg vil”

  Målsætning og overbevisninger

  Når man arbejder med målsætninger er en anen ting man er nødt til at tage hensyn til, eller arbejde med, sine overbevisninger. Dine overbevisninger er ekstremt vigtige i denne sammenhæng, for hvis du har en målsætning om at du skal være god for de 25 millioner jeg talte om højere oppe, og du dybest nede har en overbevisning som går på at ”rige mennesker er arrogante og dumme” hvilket der faktisk er mange mennesker der har, så bliver du aldrig rig, for din underbevidsthed vil sabotere dig, da jeg ikke går ud fra at du dybest nede føler t du selv er arrogant og dum.
  Når man har et mål der går imod ens overbevisninger, så har man 2 muligheder, enten arbejder man henimod at ændre sine overbevisninger, eller også ændrer man sine mål.

  Måske du ikke er sikker på dine overbevisninger, men det er egentlig ganske nemt, for de er en stor del af dine tanker og dine udtalelser, og når snakken går på rige mennesker, hvad er det så lige at du tænker?
  Du kan påvirke dine overbevisninger i den retning du ønsker ved at arbejde med dem, og at gentage den overbevisning du vil have i stedet for den gamle, igen og igen er en af metoderne. Hypnose kan også være ganske effektivt til at ændre overbevisninger, men det vigtigste er at du selv er motiveret til at tænke og føle anderledes.

  Visualiser din målsætning

  Jeg ved ikke om du har hørt om visualisering, men jeg kender rigtigt mange mennesker der har benytte visualisering og forbedret deres resultater. Der er mange der siger at du skal visualisere fordi det hjælper dig til at nå dine mål, simpelthen fordi de mener at det påvirker universet, og skaber positive energier. Hvorvidt det er rigtigt skal jeg ikke kunne sige, jeg er desværre ikke alvidende, men jeg kan fortælle dig hvorfor jeg synes du skal bruge visualisering.

  Det at du visualiserer dine mål, er at hensætte dig selv i en ønsket tilstand, og gør at du gør din drøm stærkere. Derved højner du din motivation til at gøre alt det arbejde der måtte ligge foran dig, og som du skal udføre for at kunne opfylde din målsætning.
  Så for mig at se er der ingen tvivl om at det at visualisere sine mål, kan hjælpe dig med at nå dem, simpelthen fordi du af den grund har mere lyst til at nå dem, og som en klog mand engang sagde ”det er lysten der driver værket”

  Sådan arbejder du med visualisering

  Det bedste råd jeg kan give dig med hensyn til visualisering er at du finder en fast rytme. Morgenen er en rigtigt god tid at visualisere på, og i de stille timer er det ofte muligt at få den ro man behøver.
  Du skal sætte ca. 20-30 minutter af til at visualisere hver dag, og det er optimalt hvis du kan gøre det på samme tid hver dag.
  Hvis du ikke tror på at du kan gøre det om morgenen, fordi du tror at du vil falde i søvn igen, så sæt et ur til at ringe ved siden af di, og sørg for at sidde ret op og ned på en stol.

  Når du er klar til at visualisere er det eneste du skal gøre at lukke dine øjne, og så godt som det er dig muligt se for dit indre blik, at du står i en situation hvor du har nået dit mål. Lev dig ind i øjeblikket, og føl det med alle dine sanser. Bare rolig, det er svært for alle de første mange gange, men øvelse gør mester, og hvis du øver dig hver dag, går der ikke så længe førend du bliver bedre til at visualisere.
  Prøv at forestille dig hvordan du vil føle den dag du har nået dit mål. Hvordan dufter der hvor du er? Hvilke lyde er der?

  Øv alle disse ting hver gang du visualiserer, og du er i fuld gang med at sætte ild under din lyst til at nå din målsætning, og det er hvad der driver dig fremad.

  Til afslutning vil jeg sige at det ikke er let at sætte effektive målsætninger rigtigt op, men det er det værd i den sidste ende.


  Emner: SelvUdvikling | No Comments »

  Kommentarer