close
facebook like buttonTwitter Icontwitter follow button
 • Eksamensangst eller Præstationsangst

  Det at være nervøs før en eksamen, eller et andet tidspunkt hvor man skal præstere, er helt normalt, og faktisk er det med til at sætte dig op til en endnu bedre præstation at du har lidt sommerfugle i maven.
  Nogen mennesker har dog tendens til at fokusere lidt for meget på nervøsiteten, og det du fokuserer på vil automatisk begynde at fylde mere i din bevidsthed, og meget af det du foretager dig vil minde dig om det, og øge din nervøsitet.
  På dette tidspunkt er det at din nervøsitet kan begynde at blive et problem, og det er på det tidspunkt at vi begynder om at tale om det er eksamensangst eller præstationsangst.

  Står du foran en eksamen kan eksamensangsten være hæmmende for din evne til at studere, og fylde så meget i dit hoved at du kan få svært ved at koncentrere dig, og samtidigt give dit sind grund til at du prokrastinerer, altså udsætter læsningen.
  Det kan desværre ikke anbefales at du udsætter læsetimerne, da det blot vil kunne skabe endnu mere nervøsitet fordi tidspresset bliver endnu større end det var før.

  Din præstationsangst kan også give det modsatte udtryk at du ender med at være så fokuseret at du bliver fuldkommen enøjet i dine forberedelser, og bruger så meget tid på at studere uden at tage time out til pauser.
  Frygten for fiasko kan på dagen for eksamen blive så stor at du når du kommer ind i eksamensrummet bliver fuldkommen blank, fordi du er bange for at gøre det forkerte, men i stedet ender du så med at gøre ingenting fordi du lukker af for din viden af selvsamme grund, nemlig frygten for at fejle.

  Eksamensangst kan også give fysiske symptomer ikke ulig stress symptomer såsom knuder i maven, svedeture og hjertebanken. Det kan for nogle blive så voldsomt at de nærmest bliver invalideret, i hvert fald i forhold til emnet for deres angst.
  Det at udsætte eksamen kan købe dig lidt tid, men du skal være opmærksom på at det kun er tid, og hvis du ikke sørger for at få løst den knude det nu engang er, så vil din angst vende tilbage når sygeeksamen nærmer sig. Der er dem der vælger helt at droppe ud af deres studie, eller blot skifte studie fordi de tror at det er emnet der er problemet. Det er dog ikke dig, men angsten der lægger de planer, i stedet skulle du hellere søge behandling for dit problem.

  Det er selvfølgelig en mulighed at du skaber angsten fordi du dybest nede ikke føler at det er det rette studie du er i gang med, men det synes jeg du skal tænke meget over, for det er trods alt sjældent at folk vælger en helt forkert studieretning.

  Behandling af angst

  Der er ikke kun en måde at angribe angstbehandling på, og går du til en psykiater vil du sikkert få en recept på noget medicin der vil kunne give dig lidt tiltrængt ro. Beroligende medicin kan dog også sløve din evne til at studere, men er det den eneste løsning du kan se, så kan du jo blive nødt til at tage imod medicinen.

  Eksamensangst og præstationsangst kan bestemt også hænge sammen med en tendens til perfektionisme, og alene det ikke at føle at man vil kunne levere en perfekt præstation kan fuldkommen hæmme et menneske nok til det bare intet gør.
  Mange der får eksamensangst får det fordi de går fra folkeskolen til gymnasiet, eller fra gymnasiet til universitet og pludselig oplever et helt andet karakterniveau end de har været vant til fra deres tidligere studie. Det at have den overbevisning at man er særligt dygtig fordi man fik gode karakterer på sit tidligere studieniveau, kan fuldkommen ændre sig når man kommer et nyt sted hen og pludselig bedømmes helt anderledes, og måske også på andre punkter end tidligere.

  Problemer hjemme der forhindrer dig at studere effektivt, og ender med at du føler dig uforberedt, kan naturligvis forværre en sådan situation, og enten skal du aktivt søge et andet sted at studere, eller måske netop denne situation appellerer til en decideret sygeeksamen.

  Personligt mener jeg at den bedste form for behandling du kan få, er en eller anden form for terapi, gerne hypnoterapi eller psykoterapi, sådan at du sammen din terapeut kan finde frem til årsagen til din angst, og måder at tackle den på sådan at du når frem til almindelig positiv nervøsitet der er befordrende for en god præstation.

 • Angst Masterclass


 • Emner: Angst Frygt Fobier | No Comments »

  Kommentarer