close
facebook like buttonTwitter Icontwitter follow button
 • Stress
 • Hvad er Stress

  Når man skærer helt ind til benet so to speak, så er stress kroppens alarmberedskab vel egentlig et levn fra tidligere tider. Når jeg skriver at det er et levn fra tidligere, kræver det nok en forklaring, og det jeg hentyder til er at for rigtigt mange år siden var stress en nødvendighed i forbindelse med overlevelse.

  I gammel tid, var vi mennesker noget mere udsatte end vi er i nutidens verden. Dengang vi jagede til fods med primitive våben, var det vigtigt for os at kroppen kunne mønstre ekstra kræfter i en situation hvor vi befandt os i overhængende fare, eksempelvis hvis vi under jagt var blevet fanget i en uheldig situation med et større dyr.
  I sådan en situation var/er det vigtigt at du kan løbe hurtigere, er stærkere, og har hurtigere reaktioner end det er nu om dage når vi møder farer. Det har vi selvfølgelig også i dag, men nutidens situationer hvor vi er i fare er langt færre og oftest ikke nær så farlige som dengang.

  Jeg er ikke læge, men vil kort lige gennemgå den kemiske reaktion i kroppen. Det der sker i kroppen er at den producerer ekstra mængder af adrenalin, noradrenlin, og kortisol. De stoffer gør dig i stand til i en kort periode at præstere mere end du ville kunne gøre uden stress. Altså kan du løbe hurtigere, reagere hurtigere, slås mere indædt, osv. osv. Det er alt sammen meget godt, og det hjælper når man har brug for det, men det har også en ulempe der er knap så rar.

  Ulempen ved stress i vores tid er at vi ikke har brug for den ekstra hormonproduktion ret ofte, og kroppen kan ikke holde til den ændrede hormonbalance i længere tid. Så hvis man hele tiden er stresset, går det galt, fordi kroppen bliver slidt meget kraftigt, og det går ud over din energi, dit overskud og en masse andre funktioner der ved langvarige stressbelastninger kan lede til depression.

  Som hypnotisør ved jeg nogle ting om kroppen og sindet, og en ting der kan forklare problemet nærmere er sindets manglende evne til at kende forskel på ting vi virkeligt oplever, og ting vi bilder os ind. Det fortæller mig at stress situationen ikke behøver at foregå nu og her for at være et problem, det er nok at du er i den mentale tilstand af stress, det vil kroppen også reagere på.
  Den mentale tilstand af stress vil sige at du eksempelvis er under hårdt pres på dit job, og det gør dig lidt stresset, hvilket indtil videre ikke er det store problem. Hvis stressen ikke er overvældende, vil det blot hjælpe dig til at skærpe dit fokus, og producere bedre og hurtigere. Men hvis du vedblivende er udsat for denne belastning vil det begynde at sætte sig fast som en følelse du er i konstant, og da du føler stress, vil din krop reagere ved fortsat at producere de ovennævnte hormoner.

  Så hvis du oplever stress på arbejdspladsen, og du tager denne følelse med dig hjem, hvilket de fleste vil gøre, udsætter du din krop for hård belastning hele tiden, og det vil afstedkomme en reaktion i form af stress symptomer. Disse symptomer vil ubehandlet få dig til at blive syg, og på sigt skabe depression symptomer, som så igen kan lede til en langvarig depression.
  Skulle du på noget tidspunkt være i tvivl om hvorvidt du har en depression kan jeg kun tilskynde dig at gå til din læge og bede om en undersøgelse og eventuel behandling af depression da det kan forværre en stress relateret sygdom at være depressiv.

  Som du nok kan forstå er stress under normale omstændigheder ikke noget problem, kroppen kan sagtens holde til jævnligt at komme i alarmberedskab, simpelthen fordi når stress situationen er væk vender kroppen tilbage til normaltilstand efter at have nedbrudt de overskydende hormoner. Problemet er den konstante stress, der er den negative side af stress.

  Du skal gå til læge hvis du har mistanke om at du lider af stress, for jo hurtigere indgriben, jo kortere sygdomsperiode har du udsigt til.
  Der er flere måder man kan behandle stress, men det der i mine øjne er mest effektivt er at lære stresshåndtering, evt. hos en kvalificeret stresscoach. Når du lærer at blive bedre til at håndtere din stress, sikrer du dig at du senere når stress begynder at krybe tilbage i dit liv, vil du kunne reagere hurtigt på det, og gøre som du har lært så din stress ikke udvikler sig og bliver konstant.

  Man kan også gøre mange ting for at forebygge stress inden det bliver et problem. Det kunne være at fjerne sig fra de situationer der giver en stress. Det kunne være at få et job der ikke stiller så store krav under tidspres som du måske kom fra.

  Under alle omstændigheder vil jeg foreslå dig at gå til lægen hvis du har mistanke om at du lider af stress, da det første skridt til helbredelse eller forandring er at erkende problemet. Ingen kan tage fat på at løse et problem førend de ved at problemet eksisterer.

 • Mindfulness Baseret Stress Reduktion


 • Emner: Stress | No Comments »

  Kommentarer