close
facebook like buttonTwitter Icontwitter follow button
 • Sundhed og Helse
 • Alkoholmisbrug

  Her i danmark er eksperter enige om at mere end 150.000 mennesker lider af alkoholmisbrug, og måske en lille million eller mere er storforbrugere af alkohol.

  Det vil sige at 20% af befolkningen drikker mere end sundhedsstyrelsens anbefalede maksimale daglige indtagelse af alkohol.

  I danmark er der kun en aldersgrænse for køb af alkohol til at regulere forbruget, og sådan er det faktisk over det meste af verden. Er du over 16 år er det muligt for dig at købe øl i forretninger, og derved er det også muligt at udvikle et alkoholmisbrug.

  Hvad er alkoholmisbrug

  Hvordan definerer man så at en person har et alkoholmisbrug? Det er ikke så ligetil, da det ikke er noget der har en egentlig grænse, men en god tommelfingerregel er at hvis du er i tvivl om du selv har et alkoholmisbrug, så har du det nok. Og er du pårørende til en der drikker, og påvirker det jeres forhold, er det tilstrækkeligt alvorligt til at jeg i hvert fald ville definere det som et misbrug.

  Du kan også gå ud fra hvis du drikker mere end 3 genstande hver dag som mand, og 2 som kvinde, er det på tide at du holder et lille øje med dit alkoholforbrug. Og er du oppe på det dobbelte forbrug, så vil jeg mene at det vil være fornuftigt at overveje om du ikke kan gøre noget for at nedbringe dit forbrug af alkohol.

  Alkoholisme er en sygdom – man er alkoholiker

  Alkoholisme er karakteriseret ved afhængighed af alkohol, og når man lider af alkoholisme er man alkoholiker. Det at være alkoholiker vil sige at man ikke kan fungere normalt uden at fodre sit misbrug først. Des længere man er afhængig, des sværere bliver det at slippe afhængigheden igen, og des større bliver ens forbrug af alkohol.

  Når en alkoholiker drikker, drikker han/hun mere end normen, og med tiden øges kroppens tolerance for alkohol, så du udefra ikke virker påvirket på et niveau andre ville være hvis de indtog den samme mængde af alkohol. Dette betyder også at med tiden vil alkoholikeren have behov for at drikke yderligere for at opnå den samme effekt som før, og er man først blevet til en alkoholmisbruger, kan det føles som skruen uden ende.

  Behandling af alkoholmisbrug – Alkoholbehandling

  Er du nået dertil hvor du mener at du behøver hjælp til at stoppe dit alkoholmisbrug, er du en af de heldige, for de fleste alkoholikere anerkender ikke selv at de har et alkoholproblem der kræver behandling. Søger du alkoholbehandling fordi du har en nærtstående som du mener er blevet afhængig af alkohol er der flere muligheder for at finde behandling til pågældende.

  Alkoholbehandling hos det offentlige

  De fleste større byer i Danmark har en decideret afvænningsklinik eller en alkoholrådgivning hvor du kan gå hen og bede om hjælp til behandling af dit misbrug. Der er som regel tilknyttet special uddannet personale der ved meget mere om alkoholafvænning end gennemsnittet.

  Det er også et sted du som pårørende kan gå hen og få hjælp og vejledning i hvordan ”din” alkoholiker kan slippe ud af sit alkoholmisbrug. Det er så vidt jeg er orienteret muligt at henvende sig anonymt alle disse steder, så du bliver ikke registreret fordi du undersøger mulighederne for alkohol behandling.

  Behandling Alkoholmisbrug – Private behandlingssteder

  MinnesotaBehandling – Der er masser af muligheder for at få behandling for dit alkoholmisbrug hos private udbydere af alkoholbehandling. En af de populære metoder til at hjælpe dig ud af alkoholismen er minnesotamodellen eller minnesotakuren som er opkaldt efter en metode der blev ”opfundet” i Minnesota i Amerika i 1950érne.

  Anonyme Alkoholikere – Minnesota Kuren er meget lig den metode som AA (Anonyme Alkoholikere) benytter, og de udspringer begge af den samme begyndelse med alkoholbehandling alkoholikere imellem. Det vil sige at det som udgangspunkt er tidligere alkoholmisbrugere der behandler de misbrugere der søger hjælp igennem Anonyme Alkoholikere.

  Den metode de begge benytter kaldes tolvtrinsmodellen, og handler stort set om allerførst at gennemføre en afgiftning, derefter at nedbryde personen til selv at erkende sit problem og aktuelle situation, for så gradvist hjælpe dem til bygge sig selv op igen, til et sundt menneske der ikke har behov for alkohol for at komme igennem hverdagen.

  Blå Kors – Endnu en privat mulighed for behandling er Blå Kors som er en kristent orienteret organisation med forbindelse til Indre Mission der som de fleste vel ved er erklærede kristne.

  Blå Kors uddanner deciderede behandlere, og gør brug af blandt andet psykologer og socialrådgivere, til at behandle hovedsageligt alkoholmisbrugere, hashafhængige og andre afhængige misbrugere. Lad dig ikke snyde af det kristne budskab og organisationens kristne tilknytning, det er stadig professionelle behandlere med hjertet på rette sted der arbejder her.

  Landsforeningen Lænken og Lænkeambulatorierne – Både som alkoholiker, og som pårørende til alkoholiker er der masser af hjælp at hente hos Landsforeningen Lænken og Lænke-Ambulatorierne.

  Landsforeningen Lænken består af frivillige, hovedsageligt tidligere misbrugere, eller pårørende der har haft alkoholmisbruget tæt inde på livet. Lænke Ambulatorierne er professionel rådgivning, udført af læger sygeplejersker og andre der arbejder professionelt med at hjælpe misbrugere ud af deres misbrug, her benyttes godkendte og anerkendte metoder der har dokumenteret resultater igennem mange år.

  Det er mulig at få anonym rådgivning, og kontakten til personer der selv har været igennem det samme som du enten som alkoholiker eller som pårørende oplever, kan være yderst værdifuldt. Det at den der hjælper har erfaret på egen krop og sind hvad det vil sige at have et alkoholproblem, og er kommet sikkert ud på den anden side, er alt andet lige en fordel, og går at personen bedre er i stand til at kunne forstå og rådgive omkring de problematikker du måtte opleve i din hverdag.

  ”En gang alkoholiker, altid alkoholiker”, er en sætning du bør holde dig for øje, da erfaringer viser at har du først udviklet et alkohol misbrug, er du ekstra disponeret for at genoptage det på et senere tidspunkt, ganske ligesom med tobak. Har du først gennemført et rygestop, er du ikke ryger, men der skal kun ganske få hvæs til for at du er ryger igen… På samme vis er det med alkohol, du skal ikke drikke ret meget førend du igen står tilbage med et alkohol misbrug der styrer dig og ikke omvendt.

  Her finder du hjælp til at stoppe dit alkoholmisbrug:

  AA Anonyme Alkoholikere – http://www.anonyme-alkoholikere.dk/main/

  Lænken – http://www.laenken.dk/

  Alkoholisme symptomer

  Der findes masser af symptomer på alkoholisme, eller det man også kunne kalde tegn på at du har at gøre med en alkoholiker. Ikke alle udviser alle alkoholisme symptomer, da nogle naturligvis er betinget af hvilken type menneske du er. Ikke alle alkoholikere går konstant til fester eller søger muligheder for at drikke mere eller mindre offentligt, der er masser af alkoholikere der drikker i smug, har et fungerende familieliv, og passer et job i hverdagen.

  Af symptomer du bør være opmærksom på kommer her en lille liste med tilhørende uddybninger.

  Tendens til at opsøge festlige lejligheder: De fleste alkoholikere kan lide at deltage i sociale begivenheder hvor det er tilladt at drikke alkohol og blive beruset. På den måde kan man skjule sin afhængighed bag argumentet at man bare hygger sig med andre.

  Drikker i smug: Der findes mange ”skjulte” alkoholikere, og ting du bør lægge mærke til og kigge efter hvis du mistænker en af dine nærmeste for at have et alkoholmisbrug er ting som skjult emballage fra alkohol, eller alkoholånde/lakridsånde når personen kommer hjem fra job eller andre uden for hjemmet aktiviteter.

  Lettere depressiv: Mange af de mest almindelige symptomer på depression er ofte også kendetegnende for en alkoholiker. Symptomerne forekommer som regel når alkoholikeren ikke er beruset, og drikkeriet bringer ofte en lindring af symptomerne på depression, samt et bedre humør.

  Kan/Vil ikke stoppe drikkeriet: En person der ikke vil stoppe med at drikke selvom han allerede er rigeligt beruset, vil ofte være netop en alkoholiker, og i det tilfælde vil personen ikke selv anerkende at det kan være et problem. Det handler om at man mister kontrollen med sit drikkeri, og drikker uhæmmet indtil man mere eller mindre falder om af druk.

  Dagens første genstande indtages meget hurtigt: En alkoholafhængig vil ved dagens første genstand have en stor trang til igen at være beruset, og et tydeligt tegn på at du har at gøre med en misbruger er at de første genstande indtages hurtigt, selvfølgelig for hurtigst muligt at skabe den ønskede effekt og nedtone de fysiske symptomer på afhængigheden.

  Der er sikkert noget du synes er godt, og noget jeg har glemt, og du er derfor som altid velkommen til at komme med dine kommentarer herunder.


  Emner: Sundhed Sygdom | No Comments »

  Kommentarer