close
facebook like buttonTwitter Icontwitter follow button
 • Sundhed og Helse
 • Søvnbesvær – Hvad kan du gøre for at få en bedre nattesøvn!

  En tilstand, der skal og bør tages mere alvorligt!

  Søvnbesvær er en alvorlig tilstand, der i værste fald kan udvikle sig til en sygdomslignende tilstand for nogle personer. Hvis man igennem længere tid ikke har fået sovet ordentligt igennem, bliver man lettere irritabel, man får sværere ved at koncentrere sig og ens humør er meget svingende – det ene øjeblik svæver man på en lyserød sky, det andet øjeblik føles hverdagen uoverskuelig og venner og familie er dybt irriterende.

  Søvnproblemet bliver med tiden et stort problem. Sover man alt for lidt over en længere periode vil det med tiden udvikle sig til en meget alvorlig tilstand, der skal tages meget alvorligt og som kræver øjeblikkelig hjælp og indgriben.

  Når man snakker mangende søvn er det også meget relevant at snakke om manier og depressioner – den korte og meget utilstrækkelige søvnlængde er et væsentligt led i udviklingen og vedligeholdelsen af ens manier og depressioner.

  Hvad kommer søvnbesvær af?

  Vi lever i en meget fortravlet hverdag, alle stresser rundt og glemmer fuldstændigt at tage en velfortjent pause ind i mellem. Vi har ikke længere tid til at bekymre os om søvn – Man kan jo sove, når man bliver gammel, hvilket en knap så vis mand sagde engang. Søvn er totalt undervurderet i vores fortravlede hverdag, hvilket er en tragisk udvikling i og med, at din daglige søvn er ubeskrivelig vigtig. Men i stedet for at sove, drikker vi alkohol, spiser store, fede middage og drikker kaffe dagen lang, i håb om et mega koffein kick, der kan holde os kørende lidt længere, så vi kan gå det senere i seng. Ser din hverdag også sådan ud? – Ja, så er grundstenene til søvnbesvær allerede lagt.

  Problemer med at falde i søvn, er en tilstand der skal tages alvorligt og skal helst afværges allerede i opstartsfasen – Derfor bør du søge professionel hjælp og rådgivning, hvis du allerede nu kan mærke, at det kniber med den rare søvn!

  De indre årsager

  Hormonændringer, sygdomme, smerter, dårligt hjerte, luftvejsgener, humørsvingninger, spekulationer og stress kan være medvirkende til, at du ikke længere får den søvn, du har brug for.

  Men det er ikke kun det indre og vores tanker, der kan blokere for vores søvn. Ydre årsager som at dit soverum er for lys, naboerne støjer, det er for varmt, det er for koldt og andre ting, der er til gene for vores sanser, kan også meget vel være synderne, når det kommer til din manglende søvn. En dårlig seng gør bestemt heller ikke noget godt for dig og din søvn.

  Hvad kan du selv gøre for at generobre dit sunde søvnmønster?

  Har du gjort det til en vane med en middagslur? Lav for Guds skyld om på dette – for en veludhvilende søvn bør du undgå at sove i løbet af dagen.

  Sørg for at dyrke motion i løbet af dagen, når aftenen falder på kan du hvile dig.

  Lad vær med at gå sulten i seng og undgå at spise fede og fyldige måltider, især lige inden du skal i seng.

  Cola, kaffe og stærk te før sengetid er også tre sande syndere, der ødelægger din søvn grundet for megen koffein.

  Alkohol er ikke et holdbart sovemiddel – godt nok bliver det lettere at falde i søvn, men meget sværere at sove igennem!

  Sørg for at dit soveværelse er luftet godt i gennem og mørkt.

  Lider du af søvnbesvær – så bør du gøre noget ved det nu, men vær tålmodig, at ændre livsstil og dårlige vaner kan tage tid!


  Emner: Sundhed Sygdom | No Comments »

  Kommentarer