close
facebook like buttonTwitter Icontwitter follow button
 • Sundhed og Helse
 • Anoreksi

  Anoreksi kaldes også nervøs spisevægring

  Anorektikere oplever sig selv som overvægtige, uanset hvad spejlet fortæller. Anoreksi kendetegnes også ved lavt selvværd som anorektikeren forsøger at kompensere for ved at holde kontrol med sin vægt, fordi det giver en oplevelsen af at man er mere attraktiv jo tyndere man er.
  Det giver sig ofte udslag overdreven motion, og en minimal indtagelse af mad.

  Nervøs spisevægring eller anoreksi rammer oftest teenagepiger, og man anslår at omkring 1 procent af alle teenagepiger får anoreksi som også defineres ved at man vejer mindst 15% mindre end sin normalvægt.

  Anoreksi og bulimi har mange lighedstræk

  Anoreksi er en af de 3 spiseforstyrrelser som udover anoreksi er bulimi og overspisning. Af de 2 andre typer af spiseforstyrrelse ligner anoreksi mest bulimi, bortset fra at en bulimiker spiser overdrevent meget. Derudover er de 2 diagnoser anoreksi og bulimi begge kendetegnet ved at man styrer sin vægt, og er overdrevent fokuseret på sit udseende.

  Hvem får anoreksi?

  Der er naturligvis ikke en bestemt årsag til at man udvikler anoreksi, men det miljø du vokser op i er en overvejende faktor i om du udvikler sygdommen. Der er det arvelige aspekt, som jeg personligt tror handler om at man bliver påvirket af at vokse op i en familie hvor der i forvejen er en eller flere familiemedlemmer der lider af en spiseforstyrrelse.

  Så er der også ens generelle miljø, eksempelvis er der stort set ingen der får anoreksi i u-lande, hvilket formentlig skyldes at i de dele af verden er der ikke overskud til at fokusere på et slankt kvindeideal, der handler idealet nok mere om evnen til at brødføde og opfostre familien så den overlever.

  Der findes nogle psykoanalytiske teorier omkring anorektikeres manglende lyst til at blive voksne kvinder, med de forventninger der følger med den rolle, jeg vil tillade mig at stille mig tvivlende overfor den type teorier, da jeg mere tror at det handler om en decideret misopfattelse af hvad livet handler om, og en sygelig fokusering på det forkerte, lidt ala ocd (tvangstanker).

  Uden at kunne bakke det op med fakta, vil jeg ud fra den miljømæssige indflydelse også tro at du kan udvikle en spiseforstyrrelse hvis du er veninde med (og ser lidt op til) en der i forvejen lider af sygdommen.

  Anoreksi Behandling

  Behandling af anoreksi foregår på mange områder som ved bulimi og spiseforstyrrelser generelt. Der er 3 fokusområder for behandlingen og de er kostvejledning, psykoterapi og medicin.

  Med medicin handler det igen om psykiaternes mirakeldrug anti depressiverne som du nok kan fornemme at jeg er decideret modstander af. Ikke at jeg ikke tror at antidepressiv medicin ikke kan hjælpe en der lider af anoreksi, men jeg synes bare efterhånden at antidepressiv medicin anbefales nærmest pr. automatik, og det mener jeg er et skråplan vi er på vej ud i.
  Tag for eksempel zyban som egentlig er en antidepressiv medicin, pludselig er de også kendt som rygestop piller, selvom det er mere en tilfældighed og et rygte der har givet dem det navn end det er decideret forskning og tests der har udvirket deres ry indenfor rygestop. Der findes en decideret pille til rygestop, som er bakket op af undersøgelser, og udviklet specielt til formålet, og det er champix rygestop pillen som du hellere må vælge. Undskyld den lille afviger fra emnet, men jeg er ikke vild med piller til alt, og slet ikke hvis de ikke er udviklet til formålet.

  Så behandler man med kostvejledning, som er et emne man vil have stor gavn og glæde af at få en masse reel viden omkring hvis man selv skal kunne få indflydelse på sin helbredelse, og samtidigt ønsker at bevare en normalt slank krop sådan at man ikke fordi man bliver lidt overvægtig begynder at få tilbagefald af den grund.

  Så kommer vi til den vigtigste behandling, nemlig den der foregår hos en psykoterapeut, psykiater eller psykolog. Her handler det om flere ting, men en af de væsentlige faktorer for helbredelse er at man selv indser at det er et problem, at der findes sundere alternativer til anoreksi, og at man godt kan være slank og smuk, uden at behøve at sulte sig selv, og snyde sin krop for tilførslen af de naturlige vitaminer og mineraler der er i en sund og varieret kost, som samtidigt bidrager til de byggestene der er så væsentlige for vores helbred.

  Den miljømæssige indflydelse på udbredelsen af sygdommen mere end antyder at det vil være en god ide at lade anorektikerens familie indgå som et led i behandlingen, sådan at man også påvirker det omgivende miljø til at forstå, og modvirke yderligere anoreksi, både hos den enkelte og generelt i nærmiljøet.

  I ekstreme tilfælde kan sygdommen udvikle sig til at være decideret livstruende, og i sådanne tilfælde kan det være nødvendigt at tvangsbehandle og evt indlægge personen på en psykiatrisk afdeling.

  Anoreksi kan ødelægge dit liv og dit helbred, søg hjælp til at komme ud af anoreksi.


  Emner: Sundhed Sygdom | No Comments »

  Kommentarer