close
facebook like buttonTwitter Icontwitter follow button
 • Sundhed og Helse
 • Søvnløshed – Insomnia – kan oftest let kureres

  Søvnløshed eller insomnia – hvad er det?

  Søvnløshed efter det latinske insomnia er en lidelse som mange mennesker uheldigvis lider af.
  Insomnia dækker både over tilstandene søvnløshed, ringe søvnkvalitet og utilstrækkelig søvn. Folk, der lider under probelemer med søvnen eller lignende betegner ofte deres tilstand som værende irriterende og ubehagelig idet, at de ikke kan falde i søvn og/eller, at de vågner alt for tidligt og derefter ikke kan falde i søvn igen.

  Manglende søvn forringer ens hverdag i sådan en grad, at “en god nats søvn” ikke længere føles forfriskende og man er overhovedet ikke udhvilet, når man vågner.

  Hvorfor kan du ikke sove?

  Problemer med at falde i søvn kan komme af flere forskellige årsager. Rigtig mange mennesker oplever tider i livet, der er præget af stress, sorg eller anden form for smerte, der kan gå hen og forstyrre ens søvnmønster, hvilket kan resultere i uregelmæssige søvnmønstre. Det er dog ikke kun det indre, ens følelser og tanker, der kan sætte en stopper for den gode søvn. Det ydre har også ofte meget at sige, for meget larm, lys, varme/kulde kan også ødelægge ens muligheder for at sove godt og trygt.

  Det er meget almindeligt at folk rammes af akut søvnløshed og som regel går det over af sig selv, men i nogle tilfælde kan det udvikle sig meget alvorligt. Den manglende søvn kan gå hen og blive et kronisk problem og konsekvensen heraf er, at man fungerer rigtig dårligt til dagligt.

  Tilstanden bliver til en seriøs lidelse, der skal tages alvorligt om som kræver professionel hjælp og rådgivning. Din praktiserende læge kan ofte hjælpe dig med at løse problemet, så du igen kan vende tilbage til drømmenes forunderlige univers.

  Har du svært ved at finde ro og falde i søvn, og har det stået på i flere uger, så bør du søge hjælp – Kronisk insomnia og andre søvnproblemer kan i værste tilfælde munde ud i psykiske problemer og depressioner.

  Hvad kan du selv gøre for en bedre søvn?

  Vi lever i en fortravlet hverdag, hvor rigtig mange har svært ved at slippe arbejdet, også når de går i seng – Hvis du ønsker en bedre søvn, skal du lade arbejdet og andet, der kan gå ind og forhindre dig i at slappe af ligge, når du går i seng.

  En fysisk aktiv dag er sundt og så bliver din krop træt af det og har brug for hvile senere. Det kan også hjælpe at gå en kort tur, hvor man får en masse frisk luft, en times tid før du går i seng.

  Sørg for at spise aftensmad mindst tre timer før du går i seng og tag evt. et varmt bad inden du skal sove, det får dig og din krop til at slappe af.

  Hård fysisk aktivitet inden sengetid forsinker din søvn, men tilfredsstillelse igennem seksuel aktivitet har til gengæld en beroligende effekt, der fremmer søvnen. Temperaturen i dit soveværelse bør ligge imellem 16-18 grader.

  Selv efter en dårlig nat med ringe søvn, bør du stå tidligt op og gøre et pænt forsøg på at holde dig vågen resten af dagen!

  Hvis ingen af disse råd virker mod din søvnløshed, bør du kontakte din læge. Sammen kan I finde frem til problemet og løsningen!
  Husk Insomnia kan kureres, det handler oftest bare om at finde årsagen.


  Emner: Sundhed Sygdom | No Comments »

  Kommentarer