close
facebook like buttonTwitter Icontwitter follow button
 • Sundhed og Helse
 • Spiseforstyrrelser

  Hvad er en spiseforstyrrelse

  Man skelner normalt imellem 3 forskellige spiseforstyrrelser, nemlig anoreksi, bulimi og overspisning. Dog gemmer der sig endnu en variant der også er ret markant, og det er den variation af overspisning der kaldes tvangsspisning.
  Alle spiseforstyrrelser har fællestræk, og følger også visse mønstre i forhold til hvordan de udvikler sig, og i forhold til hvordan de viser sig som deciderede spiseforstyrrelser.

  Det er oftest piger der har spiseforstyrrelser

  Spiseforstyrrelser er ikke udelukkende forbeholdt piger, men det er overvejende piger der lider af en af de 3 spiseforstyrrelser. I takt med at reklamerne har forherliget de ultra slanke kvindeidealer er unge piger blevet mere bevidste om deres udseende, og ligesom ved enhver anden form for overvejende mental sygdom, er deres udseende blevet nærmest en besættelse for dem, og i den forbindelse har de så udviklet en spiseforstyrrelse som nok er startet som en ide om en slank krop, men som har udviklet sig til en fuldkommen forvrænget virkelighed.

  Personer med spiseforstyrrelser kan som regel ikke se deres krop som den i virkeligheden er, og da de fleste er sygeligt tynde som følge af eksempelvis spisevægring er det ikke sundt at de stadig oplever sig selv som overvægtige og tror at de behøver at tabe sig yderligere.

  En spiseforstyrrelse er livstruende

  En spiseforstyrrelse starter i det små med interesse for eget udseende, måske med en smule overvægt, og udvikler sig som regel til en interesse for hvad man spiser. Derfra udvikler man videre en overdreven kontrol over hvad man spiser, hvordan man spiser, og ofte udviser man også en øget interesse for alt hvad der handler om slankekure og slankeprodukter.

  I takt med at spiseforstyrrelsen udvikler sig, begynder personens liv at forandre sig drastisk, og hverdagen bliver besværliggjort af et stigende behov for at hemmeligholde hvad man i virkeligheden gør, for inderst inde ved personer med spiseforstyrrelser godt at det de gør er forkert, og det hele handler pludselig om at skjule hvordan man i virkeligheden har det.

  På et tidspunkt bliver det dog så svært at skjule det at personens omgangskreds opdager det, og det ender som oftest i et mindre opgør inden personen selv indser at der kunne være et behov for behandling af deres spiseforstyrrelse.

  Behandling af spiseforstyrrelser

  Det er som regel et længere arbejde at behandle en spiseforstyrrelse, men den gode nyhed er at hvis du som lider af en af de 3 spiseforstyrrelser ønsker at få det bedre er du allerede en stor del af vejen, for det væsentligste skridt på vejen til helbredelse er at du kan erkende dit problem, det er trods alt umuligt at arbejde med et problem, hvis man ikke mener det eksisterer.

  På trods af det skal du væbne dig med tålmodighed, for som regel er forandringen fra ”normaltænkende og realistisk” til ”virkelighedsfjern, urealistisk og spiseforstyrret” foregået over længere tid, og din spiseforstyrrelse er også forbundet med dybe følelser, så der er rigeligt at gå i gang med for den der skal behandle.

  Jeg anbefaler at du som udgangspunkt finder en erfaren terapeut, gerne en hypnoterapeut med erfaring indenfor spiseforstyrelser, da erfaring er vigtigt i forhold til dybere emotionelle traumer som spiseforstyrrelser er.


  Emner: Sundhed Sygdom | No Comments »

  Kommentarer