close
facebook like buttonTwitter Icontwitter follow button
 • Sundhed og Helse
 • Piskesmæld

  Hvordan får man det?

  Piskesmæld er en skade der oftest forbindes med biluheld, og specielt i forbindelse med en påkørsel bagfra. Det opstår fordi hovedet bliver revet hurtigt og voldsomt frem og tilbage, og uagtet at påvirkningen kun varer få sekunder, er skaden så alvorlig at den i yderste konsekvens kan være direkte invaliderende.

  Stor chance for fuld helbredelse

  Det er på den ene side ikke en livstruende skade, men i værste fald kan piskesmæld være skyld i en noget lavere livskvalitet for den der får lidelsen, og det kan strække sig over lang tid, hvis man er rigtigt uheldig.
  De fleste piskesmældsskader varer ikke så længe, så selvom de kan være smertefulde, og ret ubehagelige, så kommer langt de fleste sig fuldkommen over en piskesmældsskade med tiden. Der er dog de uheldige der har men af skaden i årevis efter en ulykke.

  Symptomerne på piskesmæld

  Jeg har hørt om mennesker der udvikler psykiske symptomer i forbindelse med et piskesmæld. Det kan give sig udtryk i vrede angst eller decideret depressive tendenser.

  Behandling af piskesmæld

  Der er ikke i skrivende stund nogle enkeltstående behandlinger imod piskesmæld som er dokumenteret til at virke for de fleste, men en behandling for piskesmæld starter som regel med at man skal bære en krave der støtter nakken så den får så meget ro som muligt, og tid til at hele uden konstant forstyrrende belastninger. Nogle undersøgelser tyder dog på at det kun er i umiddelbar forlængelse af ulykken at en krave hjælper, og at hvis den benyttes for længe er der noget der tyder på at det kan forsinke healingsprocessen.

  Der er i usa opnået ret gode resultater ved at lade patienter arbejde med deres nakke i stedet for at immobilisere den som beskrevet højere oppe. Der er dog som sagt ikke nogen officielle undersøgelser der støtter hverken den ene eller den anden behandlingsmetode.

  Min personlige logik tenderer også til at man hellere skal arbejde med et skadet område, det være sig piskesmæld eller de fleste andre skader, da kroppen heler sig selv meget hurtigere når man er aktiv, end når man er inaktiv. Det baserer jeg blandt andet på behandling af en del muskel og fiber skader, hvor de bedste resultater er fremkommet når vi har arbejdet aktivt med at massere det skadede område, og hurtigst muligt sat personen igang med at optræne området igen, selvfølgelig under hensyntagen til at der er en skade, og deraf følgende begrænset belastning.

  Effektiv behandling og helbredelse er nær

  Den type behandling er effektiv, blandt andet fordi det modsatte, at immobilisere og hvile skaden, bidrager til muskelsvind, lavere blodgennemstrømning af det beskadigede område, og derved mindskes kroppens evne til at udrense det beskadigede område. Hvis du derimod arbejder med det beskadigede område, vil blodet oftere blive udskiftet, og evt. beskadiget væv og muskler, vil blive renset for inficeret blod og betændelse i et hurtigere tempo, og derved også heale hurtigere.

  Det skal siges at meget af dette er mine personlige teorier, og da jeg ikke har adgang til de store muligheder for klinisk at teste noget sådant er og bliver det en påstand fra min side. Jeg er dog både sund og rask, og jeg lever personligt efter disse principper.

  Kender du en med en piskesmældsskade så gør dit bedste for at holde deres humør højt, og lad dem forstå at langt de fleste hurtigt kommer sig fuldkommen over piskesmæld.


  Emner: Sundhed Sygdom | No Comments »

  Kommentarer