close
facebook like buttonTwitter Icontwitter follow button
 • Neuro Linguistisk Programmering - NLP
 • Brug din Hjerne – Til en Forandring – Den Bedste NLP Bog

  Hvad er NLP

  Hvis man skal beskrive NLP, er man nødt til at dele det op, men først lad mig prøve kort at beskrive hvad du kan bruge det til her:

  Eftersom NLP er baseret på nogle antagelser, om hvordan vi med vores sind navigerer os igennem livet, i vores hverdag, skal du vide at NLP antager at vi alle reagerer og handler ud fra vores individuelle model af verden, som er skabt af de filtre vi anvender til at tolke vores oplevelser.

  F.eks. Lige meget hvad du oplever omkring dig, er det din relation til oplevelsen, der skaber din tolkning af situationen, som hvis du ser en person stå foran en bil, let bøjet ind mod døren, og fumler med noget i hånden, oppe ved toppen af en halvt åben rude.

  Nogen vil tolke at personen er ved at bryde ind i bilen, og nogen vil tænke at det er synd at personen har låst sig ude af sin bil… Og er det nu en ung kvinde, pænt klædt på, er der nok flere der vil tro at hun har tabt nøglen, end der er dem der vil tro at hun er ved at stjæle bilen…

  Alle disse antagelser behøver ikke engang at være sande, der er en masse muligheder for hvad hun/han kunne være i gang med at foretage sig, og hvis du nu siger at det er i hvert fald ikke rigtigt, så husk lige at det er dit filter der taler…

  Vi har alle vores egen individuelle opfattelse, og oplevelse af livet, og NLP hjælper os med bedre at forstå det, og i mine øjne, hjælper NLP med at få en til at forstå at man er nødt til at forsøge at bevare et åbent sind, og ikke dømme ud fra ens egen indre virkelighed, og blive bedre til at stille sig selv spørgsmål som: Hvad mon det der foregår der går ud på, i stedet for at tro at man allerede ved alt om det.

  Hvis du har været på Internettet i bare en smule tid, ved du at du hele tiden kan finde noget nyt, og alene den oplevelse burde hjælpe dig til at forstå hvad jeg mener her, der er lige så mange oplevelser af nuancer som der er mennesker til, eller stort set i hvert fald. Og det er vigtig ting at indse, for det vil i sig selv give større tolerance omkring andre mennesker, ikke at jeg er perfekt på det punkt eller nogen som helst andre punkter, men jeg er i hvert fald bevidst om at jeg faktisk ikke ved så meget, og at jeg hele tiden kan lære mere ved at bevare et åbent sind.

  Anvendelse af NLP er også at sætte mål og nå dem. Du registrerer hvad der sker i dit liv, med dine sanser på følgende områder:

  Visuelt, auditivt og kinæstetisk kalder vi det i NLP, også at betegne således:

  Visuelt – det, vi ser

  Auditivt
  – det, vi hører

  Kinæstetisk – det, vi føler

  Herudover kunne man også tilføje, lugtesansen og smagssansen, som jo også er måder vi tolker vores oplevelser på.

  Bogstaverne N-L-P står for følgende:

  N for Neuro: En betegnelse for hjernens nervesystem, som bearbejder de ting vi oplever med vore sanser.
  L for Lingvistisk: Som er sproget og hvordan vi benytter det, og udtrykker os.
  P for Programmering: Som er udtrykket der gør dig opmærksom på at dine indre oplevelser er præget af dine hidtige oplevelser, og derfor kan beskrives som din individuelle programmering.

  Lad mig lige konkludere: NLP betyder Neuro Lingvistisk Programmering.

  NLP er et begreb der blev ”opfundet” i 70’erne af John Grinder og Richard Bandler, to universitetsstuderende der blev nysgerrige omkring hvordan nogle mennesker var i stand til at udføre ting efter at have lært nogenlunde det samme, men med vidt forskellige resultater, og de var drevet af lysten til at finde ud af hvordan man selv kunne skabe de samme resultater som personer der var ekstra dygtige til deres profession. Derfor studerede de nogle meget dygtige terapeuter, Milton H. Ericsson, en ekstremt dygtig Hypnoseterapeut. Virginia Satir, hvis speciale var at løse familieproblemer andre terapeuter havde opgivet. Og Frits Pearls, den mand der rent faktisk lagde grunden for Gestaltterapien.

  Du kan bruge NLP til at hjælpe dig til at blive bedre til at kommunikere, og derfor hvis du på nogen måde kommunikerer med andre mennesker, vil du kunne få gavn af mere viden om NLP.

  Jeg har studeret en del bøger om NLP, og den mest fantastiske jeg nogen sinde har læst, og det endda indtil flere gange er: Richard Bandlers : Brug din hjerne til en forandring. Det er en fantastisk bog, og jeg kan varmt anbefale den, dog vil jeg sige at hvis du kender en del til NLP, vil du undre dig over nogle af fag ordene som virker en smule forkert oversat, men derudover er det virkeligt den bedste NLP bog jeg til dato har læst, og jeg tvivler på at der kommer en der er bedre.

  ”Brug din hjerne til en forandring” er en af de bøger der har rykket mest i min personlige udvikling, jeg er sikker på at den også vil rykke for dig. Og så kan jeg hver gang jeg ser bogen i min reol, ikke lade være med at smile lidt over den dobbelte betydning i titlen.


  Emner: NLP | No Comments »

  Kommentarer