close
facebook like buttonTwitter Icontwitter follow button
  • Sundhed og Helse
  • Søvnproblemer er roden til ringe livskvalitet

    Hvordan defineres et søvnproblem?

    Vi har alle sammen prøvet at have søvnproblemer i en eller anden grad. Det kan være det at du for en nat eller to sover dårligt, eller at du ikke kan falde til ro om aftenen i en længere periode, og du er derude hvor dine søvnproblemer er så genererende at du ligger og vender og drejer dig i timer hver aften eller nat.

    Søvnforskere (Ja, det kalder de sig altså 🙂 ) opdeler problemer med at sove i to hovedgrupper, for lettere at kunne finde rundt i dem.
    Insomnia, som også kan oversættes til søvnløshed handler om at man ikke kan falde i søvn, eller at man kun sover i ganske korte perioder for så at vågne igen og føle sig lysvågen. At lide af insomnia føles som om at man nærmest ikke sover om natten, men det behøver ikke betyde at man tager dagen til hjælp for at få sovet de normale 8 timer.

    Hypersomnia, Som er det modsatte søvnproblem, nemlig at man sover for meget. Man kan sove en fuld nat, og når dagen gryr og man burde være udhvilet føler man sig stadig voldsomt træt, og tager lige et nap her og der i løbet af dagen.

    Folk med disse problemer er ikke dem der (som de fleste mennesker) har oplevet en enkelt nat eller 2 hvor de ikke kunne sove. Det kan skyldes næsten hvad som helst, specifikt lidt spænding i form af en stor dag, dagen efter. Den generelle opfattelse blandt forskerne, er at problemet skal have været regelmæssigt i en periode på mindst 3 måneder, før der kan stilles en egentlig diagnose.

    Når du nat efter nat har problemer med at sove, eller dag efter dag ikke kan holde dig vågen fordi du føler at du er ved at segne af træthed har du et problem.
    Når søvnmanglen er så omfattende er det handicappende, og reducerer ens ydeevne i dagtimerne, hvor langt de fleste af os normalt er vågne og aktive. Man mener at op imod 15% af danskerne lider af reelle problemer med at falde i søvn under en eller anden form, og det er spredt sådan ud at alderen har indflydelse på problemet, da langt de fleste der klager over søvnproblemer er voksne og ældre mennesker, derudover er der flere kvinder der diagnosticeres med søvnbesvær end mænd.

    En populær teori er at kroppen som vi bliver ældre producerer mindre mængder af et stof der hedder melatonin, og som fordrer søvn. Melatonin kan købes mange steder, og jeg vil foreslå at du googler dig frem hvis stoffet har din interesse.

    Hvilke årsager kender man til?

    Man ved at når du bekymrer dig meget, og tankerne farer rundt i hovedet er det svært at sove, og decideret stress er også ofte årsag til at folk ikke kan falde i søvn når de vil eller burde sove.
    Akut krise eller situationer hvor man sørger, har også lighedspunkter til stress, og samlet set kan man kalde disse situationer for akutte søvnproblemer, i modsætning til den mere kroniske version af lidelsen.

    Der kan være mange forskellige grunde til at folk lider af kroniske søvnproblemer, og jeg vil prøve at liste en række af dem herunder:

    Depressioner
    Medicin
    Koffein
    Smerter
    Kløe
    Hyppig vandladning
    Psykiske problemer
    Blodmangel
    Hjertesygdomme
    Lungesygdomme
    Kræft
    Søvnapnøe
    Narkolepsi
    Nedsat melatoninproduktion
    Døgnrytmeproblemer
    Ubehagelige drømme

    Der er naturligvis masser af andre ting der kan have indflydelse og forstyrre nattesøvnen for mennesker, men disse er de mest almindeligt anerkendte årsager.

    Behandlingsmulighederne

    Det er svært at sige noget generelt om muligheden for behandling, for som du kan se på listen ovenover er der en bred vifte af årsager til søvnproblemerne, og det levner mange muligheder for behandling.

    Har du som nævnt tidligere nedsat melatoninproduktion, kan du få tilført melatonin kunstigt, det sker som regel kun for ældre mennesker da kroppens produktion af melatonin ser ud til at aftage med alderen. Så er der dem med døgnrytmeproblemer der kan behandles med lysapparater for et få kroppen til tydeligt et genkende de lyse timer, og skabe træthed i de mørke timer.

    Fjern koffeinen fra dem der har det problem, og find en bedre medicin til dem med det problem, og sådan kan man blive ved. Meget af det handler om at prøve noget andet, og finde ud af hvad der virker i de enkelte tilfælde, så desværre er der ikke rigtigt nogen mirakelmedicin der virker perfekt for alle. Ikke engang sovepiller virker perfekt for alle, og det er heller ikke anbefalelsesværdigt ukritisk blot at indtage en pille når der er noget galt med dig, du skader ofte dig selv på et andet punkt, når du behandler noget med piller.

    De fleste kan hjælpes over deres søvnproblemer ad naturlig vej.
    Find en behandler der kan hjælpe dig til en naturlig løsning på netop dit specifikke søvnproblem.


    Emner: Sundhed Sygdom | No Comments »

    Kommentarer