close
facebook like buttonTwitter Icontwitter follow button
 • Sundhed og Helse
 • Borderline Personlighedsforstyrrelse

  Emotionelt Ustabil Personlighedsforstyrrelse

  Borderline personlighedsforstyrrelse som nu til dags officielt hedder emotionelt ustabil personlighedsforstyrrelse beskrives på borderlineforeningens hjemmeside som følger:

  ”Borderline er en psykisk lidelse der, forenklet forklaret, kan beskrives som manglende indlært evne til at rumme og integrere såvel behagelige som ubehagelige følelser hos sig selv og andre.”

  Grundlæggende står der vist at det betyder at man ikke kan rumme og integrere følelser, for findes der andet end behagelige og ubehagelige følelser?
  De skriver endvidere at man som borderline har svært ved at tro(forestille sig) at man har ret til sine egne behov, eller ret til at sige fra over for andre mennesker.

  Som jeg læser det er en borderline personlighedsforstyrrelse ensbetydende med at man er bedst egnet til at være gulvmåtte. 🙂 (jeg håber du ser det humoristiske, for det er en alvorlig sag at have det sådan, og i det tilfælde er det vigtigt at have humoristisk sans)

  Det at have en personlighedsforstyrrelse kan være et alvorligt problem, og som borderline hvor man ikke kan mærke, eller føler sig berettiget til at have egne følelser eller behov er man virkeligt ilde ude, for der er ingen tvivl om at vi alle har behov, men når man ikke kan føle dem, eller vedkende sig dem, kan man heller ikke vide om og hvornår man har opfyldt dem, og det er et alvorligt problem.
  Alt dette i sig selv er nok til at en person der lider af borderline personlighedsforstyrrelse vil være ekstremt sårbar, meget usikker, og fuldkommen uden selvtillid eller selvværd af nævneværdig art.

  Den modsatte side af denne personlighedsforstyrrelse er at man tenderer til impulsive handlinger, og man gør bare hvad der kommer ind i hovedet på en, uden at overveje konsekvenserne overhovedet.
  En borderline personlighed er en ustabil person, og netop derfor har man nyligt omdøbt borderline til emotionelt ustabil personlighedsforstyrrelse som er den nutidige måde at omtale borderline på.
  Man har altså svært ved at styre sit temperament, sine impulser, og bliver hurtigt meget uforudsigelig i sine handlinger, hvilket gør en ekstremt farlig for sig selv og sine omgivelser da man aldrig rigtigt ved hvor man har et menneske der er så emotionelt ustabil.

  Nu om dage skelner man faktisk imellem to typer af denne personlighedsforstyrrelse, og selvom det kan virke forvirrende, hjælper det også til endnu tydeligere at definere præcist hvordan personen er og hvilken risiko for forskellige reaktioner der kan være, hvilket er specielt værdifuldt med netop emotionelt ustabil personlighedsforstyrrelse.

  Man kan være impulsiv type, og borderline type.
  Impulsiv type:
  Her handler det om at man har svært ved at kontrollere sine impulser og sine følelser.
  Borderline type:
  Borderline har de samme træk, og derudover svære problemer med at bevare nære forhold til andre mennesker, og får man forhold til andre, bliver det oftest ret intense forhold, der kan gå fra den ene yderlighed til den anden på et splitsekund.
  En borderline type har desuden skiftende meninger og holdninger, og mangler generelt en fornemmelse for egen identitet.


  Emner: Sundhed Sygdom | No Comments »

  Kommentarer