close
facebook like buttonTwitter Icontwitter follow button
 • Sundhed og Helse
 • Sundhedstjek

  Hvorfor få foretaget regelmæssige sundhedstjek?

  Et sundhedstjek vil ofte være en række målinger af din helbredsmæssige situation, sådan at der dannes et overordnet billede af din nuværende sundhedsmæssige tilstand.
  Det er altid en god ide at få lavet et sundhedstjek med rimelige mellemrum, da der kommer fokus på helbredet generelt og også at man ind imellem oplever at mange forstadier til mere alvorlige sygdomme opdages og kan behandles inden de bliver mere alvorlige.

  Det overordnede formål med et sundhedstjek er naturligvis at holde et vågent øje med din helbredstilstand, og være i stand til at gribe ind i tide i forbindelse med eventuelle livsstilsbetingede sygdomme.
  Et regelmæssigt sundhedstjek vil også sikre at du bevarer dit gode helbred og kan hvile trygt i at du er sikret en vis form for velvære. Du kan også i forbindelse med dit årlige sundhedstjek få rådgivning om hvilken form for motion det ville være bedst for dig at beskæftige dig med.

  Hvad er indeholdt i et decideret sundhedstjek?

  Et sundhedstjek vil generelt omfatte en række målinger der tilsammen giver et overblik over patientens helbredsmæssige tilstand, og kan bestå af:

  Blodsukkermåling
  Med et enkelt lille prik på blommen af din finger, tages en drøbe af dit blod og det bliver tjekket for hvor meget sukker der er i det. Blodsukkeret er et væsentligt parameter i forbindelse med sukkersyge (diabetes) som ikke længere blot er en gammelmandssygdom, men kan ramme meget bredt.

  Blodtryksmåling
  Dit blodtryk måles, både for at kontrollere for forhøjet blodtryk, men ikke mindst fordi man vil teste om du er i risikogruppen for en hjertelidelse eller en kredsløbssygdom. Forhøjet blodtryk er en belastning for dit hjerte, og medfører en øget risiko for at blive ramt af en blodprop.

  Kuliltemåling
  Dit blod testes for kulilteindhold, som er et de mere skadelige stoffer der er i tobaksrøg, kulilteindholdet i blodet er vigtigt at få tjekket både for rygere og eventuelle passive rygere. Jo mere kulilte du har i dit blod, des dårligere er kvaliteten og mængden af ilt der kommer rundt i din krop.

  Konditest (Kondital)
  En konditest på en stationær kondicykel giver dit kondital, som fortæller i hvor god form du generelt er. Dit kondital er en flydende størrelse afhængigt af din aktive eller inaktive livsstil, din alder, dit køn, og ikke mindst er det influeret af din vægt, alle sammen ogsp faktorer der influerer på din generelle sundhedsmæssige tilstand og væsentlige faktorer at have for øje i forbindelse med et sundhedstjek.

  Lungefunktionsmåling
  En sygdom som KOL (kronisk obstruktiv lungesygdom) er en meget alvorlig sag, og har du først fået kol er der ingen vej tilbage, (kol kan ikke helbredes) og man kan kun lindre symptomerne for dig. Derfor bør en lungefunktionsmåling være en essentiel del af ethvert sundhedstjek.

  Kolesterol
  Dit kolesteroltal fortæller en hel del om din kost, og kvaliteten af den ernæring du indtager, og er absolut også et væsentligt tal i forbindelse med dit sundhedstjek.

  Bodymassindex
  Bodymassindex eller BMI er et udtryk for hvorvidt du har en passende vægt i forhold til din højde, og sammenholdt med den næste måling siger det en hel del om din generelle sundhedstilstand og din helbredsrisiko.
  Fedtprocentmåling
  Din fedtsprocent fortæller hvor meget af dig der er rent fedt, og bruges til at få en forståelse af om du har passende, for meget eller for lidt fedt på kroppen i forhold til din størrelse, muskelmængde, og knoglebygning, som er væsentlige faktorer i forhold til adskillige livsstilssygdomme og en afgørende del af ethvert sundhedstjek.

  Et resultat af sådan et sundhedtjek vil normalt ende ud med en individuel rapport om din generelle sundhedstilstand, parret med diverse anbefalinger af hvor du eventuelt bør foretage små livsstilsændringer i din hverdag.

  Få regelmæssigt foretaget et sundhedtjek, det betaler sig i det lange løb.


  Emner: Sundhed Sygdom | No Comments »

  Kommentarer