close
facebook like buttonTwitter Icontwitter follow button
 • Stress
 • Forebyggelse Af Stress i Hverdagen – Hvordan?

  Nyere undersøgelser påviser at stress påvirker hverdagen for ca. 10 procent af den danske befolkning. De mest udsatte er de 25-40 årige selvstændige erhvrervsdrivende, og ansatte der er følelsesmæssigt belastet i forbindelse med deres arbejde. Såsom lærere, pædasgoger og sygepleje personale. De samme undersøgelser viser også at stress er en sygdom under udbredelse da tallet igennem de sidste 15 år har været konstant stigende.

  Hvis du har en mistanke om at du er stresset, bør du være opmærksom på følgende symptomer:

  De mest normale symptomer på stress er irritabilitet og besvær med at sove. Din personlighed og den type belastning du udsættes for er afgørende for hvordan din stress udvikler sig. Nedsat hukommelse, generelt dårligt humør grænsende til egentlig depression er typiske psykiske stress symptomer.
  De fysiske symptomer kan være svimmelhed, træthed eller hovedpine. Ubehandlet kan stress udvikle sig, og du kan risikere at blive rigtigt syg hvis du intet gør for at nedsætte de stressfaktorer der er i dit liv.

  Hvilke sygdomme kan forårsages af stress?

  På længere sigt kan stress forøge din risiko for at udvikle hjertesygdomme eller som nævnt depression. Sygdomme som ligger latent i dine gener kan komme i ”udbrud” som følge af langvarig stress, simpelthen fordi dit immunforsvar er optaget af at bekæmpe stressen, og derfor ikke længere har overskud til at stoppe andre følgesygdomme. Når man er stresset er risikoen for at pådrage sig allergi, astma eller eksempelvis sukkersyge kraftigt forøget. Er du tidligere blevet behandlet og erklæret rask for eksempelvis kræft, er der risiko for at en sådan sygdom kan blusse op igen. Der er dog ikke påvist nogen decideret sammenhæng imellem kræft og stress.

  Måder at forbygge stress i hverdagen

  Dyrk motion, det skaber kemiske reaktioner i kroppen der øger velværet og løfter humøret generelt.
  Vær realistisk og ikke overambitiøs. Nærmere beskrevet, forsøg ikke at være en supermor, hvis du også har fuldtidsarbejde. Det er ikke realistisk at du kan nå alt.
  Sørg for at have styr på økonomien. Sæt jer ikke for dyrt, noget at det sværeste at håndtere er økonomiske problemer, og har du tendens til lommesmerter sidst på måneden, så find måder at sætte dit forbrug ned på.
  Find en fritidsinteresse du nyder og hygger dig med, det gir livsglæde og mindsker stress.
  Mediter hvis det er muligt og indenfor dit interessefelt. Måske du har hørt om binaural beats? En nyere teknokologi der hjælper dig til at meditere hurtigere, og derved gir almindelige mennesker muligheden for at opleve de fordele der fås ved regelmæssig meditation.
  Gå i ordentlig tid i seng, sådan at du ikke møder træt op på arbejde, og derved lettere kan blive stresset og irriteret.

 • Mindfulness Baseret Stress Reduktion


 • Emner: Stress | No Comments »

  Kommentarer