close
facebook like buttonTwitter Icontwitter follow button
 • Stress
 • Tegn på stress

  Hvad er de tegn på stress du bør se efter?

  Der er en række tegn på stress som du selv bør være opmærksom på. Der er de rent fysiske tegn på stress som jeg vil opremse herunder, og så er der de følelsesmæssige som det kan være sværere selv at bemærke, men som familie og venner hurtigt bemærker.

  De følelsesmæssige stress symptomer eller tegn på stress kan være at du begynder at bekymre dig mere end du tidligere har haft tendens til, eller du har lettere ved at blive iriteret, vrede blusser lettere op, og der er også den meget frustrerende oplevelse af at man ikke føler at man magter de opgaver man står overfor, selvom det kan være opgaver man tidligere har kunnet løse uden de store problemer, og så er der det at man kan have svært ved at bevare overblikket over sit liv, og begynder at føle sig forvirret.

  Jeg kan fortælle dig ud fra erfaring at alle disse mentale eller følelsesmæssige tegn på stress er meget ubehagelige, da de kan være så udtalte at du mister dit job, og ikke kan fungere som du tidligere har kunnet. Især hvis du ikke får diagnosticeret din stress, men din læge væver rundt om noget andet og ikke giver dig den korrekte diagnose, hvorved din stress kan blive ret udtalt og nærmest invaliderende i dine forhold til andre mennesker.

  Ikke at kunne fokusere, koncentrere sig og at man begynder at glemme almindelige dagligdags ting kan også være tegn på stress, og deraf følger den tidligere omtalte følelse af at man ikke kan overkomme selv simple opgaver, man føler simpelthen at man går i stå, og at det at komme videre er totalt umuligt netop fordi man ikke kan fastholde informationer, og ej heller huske dem længe nok til at sætte sig ind i et nyt emne.

  Det er straks langt nemmere at forholde sig til de fysiske tegn på stress da de er langt mere håndgribelige, såsom hovedpine, søvnproblemer, uro i kroppen og lignende.
  Men lad mig i stedet for at beskrive det i ord, komme med en liste herunder.

  Fysiske tegn på stress:

  Søvnbesvær – søvnløshed
  Spændinger i nakke og ryg
  Svimmelhed
  Trykken for eller smerter i brystet
  Rystende hænder
  overdreven svedproduktion
  Hovedpine
  Vejrtrækningsproblemer
  Tendens til hyperventilation
  Manglende sexlyst, og evne
  Tics
  Nedsat immunforsvar (oftere ramt af forkølelser, og andre mindre infektionssygdomme)
  Maveproblemer
  Ofte træt

  Ønsker du yderligere viden om stress kan jeg anbefale at du læser min artikel og forebyggelse af stress, hvad stress gør ved dit helbred, og hvordan kroppen reagerer på stress.

  Alt det ovenstående kan være tegn på stress, og især hvis du kan se dig selv i langt den overvejende del af disse symptomer såvel som en del af de følelsesmæssige foroven, bør du tale med din læge.

  Det er vigtigt at du kommer så tidligt som muligt i gang med stress behandling, og at du tager både de følelsesmæssige og fysiske tegn på stress alvorligt, da længerevarende stress er meget nedbrydende for kroppen og kan gøre kroniske sygdomme værre.

  En stress behandling bør bestå af stresshåndtering som noget af det væsentligste fordi du på den måde allerede tidligt i behandlingen aktivt vil kunne begynde at nedbringe din følelse af at være stresset.

 • Mindfulness Baseret Stress Reduktion


 • Emner: Stress | No Comments »

  Kommentarer