close
facebook like buttonTwitter Icontwitter follow button
 • Stress
 • Positiv Stress

  Hvad er positiv stress

  Før i tiden var stress udelukkende noget positivt fordi dengang vi boede i huler, og blot skulle skaffe føde, var stress ikke en negativ faktor, hvis vi ellers boede i et område hvor der var rigeligt med dyr vi kunne jage.

  Dengang var stress noget vi oplevede fordi vi havde behov for det for at overleve. Hvis vi stod i en truende situation, såsom foran et farligt og vildt dyr, ville vi få positiv stress, som består af at hjertet begynder at banke hurtigere, dine muskler spændes og gøres klar til hurtig indsats, adrenalinen begynder at pumpe ud i kroppen, og kortisol og andre stress hormoner begynder at blive pumpet rundt i kroppen, så vi på alle måder er klar til enten flugt eller kamp.

  Det er positiv stress, så længe det kun opstår i sådanne situationer, og vi derefter kan hvile, både psykisk og fysisk. Problemerne med stress, og der hvor positiv stress bliver vendt til negativ stress er at i nutidens verden, reagerer vi med stress symptomer på andre ting end decideret fare for vores liv.
  Vi bliver stressede over arbejdet, og udvikler arbejdsrelateret stress. Vi tager den stressfølelse med os hjem fra jobbet, og den vedligeholdes fordi vi føler et arbejdspres vi ikke rigtigt kan leve op til i det lange løb.

  Kroppen er bygget til positiv stress

  Din krop er bygget til at kunne håndtere stress, og den oplever stress som noget positivt der skal hjælpe dig til at leve længere og undgå at blive slået ihjel af eksempelvis vilde dyr. Problemet er at din krop ikke kan holde til den belastning det er at du hele tiden er stresset, og din krop er i konstant alarmberedskab.
  Dette alarmberedskab gør at der konstant bliver pumpet stresshormoner rundt i kroppen, og den positive stress vi oprindeligt havde, vendes langsomt til en nedslidning af krop og psyke der simpelthen ikke kan holde til konstant at være på mærkerne.
  Du kan læse nærmere om kroppens reaktion på stress her.

  Pointen er at man altså sagtens kan få for meget af en god ting, så rent faktisk findes der ikke positiv stress medmindre det kun opleves i kortere perioder, og man derefter får hvile, både psykisk og fysisk.
  Psykolog Irene Oestrich definerer positiv psykologi på følgende vis: “Positiv stress er den form for stress, som opstår på baggrund af stor glæde, lykke og stærkt ønskede positive følelser som i forelskelse. Det er næsten de samme fysiologiske reaktioner som i negativ stress, men effekten er helt anderledes”

  Ud fra det kan man udlede at en glad person, kan klare langt mere stress uden at gå ned, hvorimod vi hvis vi i forvejen ikke er glade og oplever livet let og lykkeligt, langt lettere vil lade os gå på af stress, og stort set ikke være i stand til at håndtere selv positiv stress.

 • Mindfulness Baseret Stress Reduktion


 • Emner: Stress | No Comments »

  Kommentarer