close
facebook like buttonTwitter Icontwitter follow button
 • Stress
 • Psykisk Stress belaster kroppen

  Psykisk stress – Hvad er det?

  Psykisk såvel som fysisk stress er en indre eller ydre påvirkning, der gør, at din krop farer helt op i det røde felt. Din krop kan ikke mærke forskel på om din stress er psykisk eller fysisk og reagerer derfor ens på begge situationer.

  Når man føler sig stresset har man nemt ved at glemme helt almindelige hverdagsting, der før stressen blot var rutine. I takt med at selve stressniveauet bliver større, bliver presset mentalt også større og man får psykisk stress – Du føler dig udbrændt, træt og til sidst går det hen og bliver fysisk. Det er her, at dig og din krop begynder at opleve psykisk stress.
  Når først din krop rammes af stressen og du faktisk går hen og bliver dårlig, er det virkelig alvorligt og du skal straks kontakte din læge.

  Stress er helt naturligt og sundt, så længe det holdes på et plan, hvor dit stressniveau ikke er for højt. Når dit stressniveau først bliver alt for højt kan det gå hen og have nogle meget negative konsekvenser – kroppen kan ikke holde til kronisk stress, derfor bør du altid være opmærksom på dig selv, dit humør og dit stressniveau. Jo mere opmærksom du er, jo større chance har du for at opdage, hvis stressen bliver alvorlig.

  Kroppens funktion

  Nervesystemet og hormonsystemet har til opgave at indstille dig og din krop på at håndtere en stresset situation. Når du oplever en situation, der gør dig stresset, er det den ubevidste del af nervesystemet, der forbereder din krop fysisk til at klare den stressede situation. Dette sker blandt andet ved at pumpe en masse adrenalin ud i blodet. Når din krop er fysisk aktiveret aktiveres dit hormonsystem og frigiver cortisol (kroppens stresshormon).

  Det er det man også kalder kroppens “fight or flight” (kæmp eller flygt) refleks, og i gamle tider var det en nødvendighed hvis vi eksempelvis stødte ind i et vildt dyr. Men i nutidens verden er den selvsamme funktion i vores nervesystem et problem hvis det sker for ofte. Din fysiske krop kan simpelthen ikke tåle al den adrenalin hvis det sker på daglig basis, og du bliver ikke bare psykisk, men også fysisk nedbrudt indefra.

  Hvorfor får man det?

  Psykisk stress opstår, hvis man over en længere periode kæmper med følelsen af, at man ikke slår til. Man føler ikke, at man kan leve op til de mange forventninger, der stilles til en – og det er både de forventninger andre stiller, men også dem du stiller dig selv. Et dårligt arbejdsmiljø, hvor man oplever chikane og mobning og et anspændt familieliv kan også ofte resultere i psykisk stress. Stressen breder sig og inden du ser dig om, har den fuld styring over dig og dit liv, medmindre du søger hjælp i tide.

  Meget traumatiserende oplevelser, f.eks. tortur, voldtægt, incest og vold medfører ofte psykisk stress, der meget vel kan gå hen og udvikle sig til post traumatisk stress syndrom.

  Psykisk stress kan behandles, så der er bestemt ingen grund til at rende og have det psykisk og fysisk dårligt, når hjælpen blot er et telefonopkald væk.

 • Mindfulness Baseret Stress Reduktion


 • Emner: Stress | No Comments »

  Kommentarer