close
facebook like buttonTwitter Icontwitter follow button
 • Sundhed og Helse
 • Udbrændthed

  Føler du dig udbrændt? Med professionel hjælp, kan du få ild i gløderne igen

  Udbrændthed og definitioner derpå:

  1. Et gradvist tab af energi, mening og idealisme hos mennesker, der arbejder med andre mennesker. Udbrændtheden er en konsekvens af deres arbejdsforhold (definitionen ifølge Edelwich & Brodsky)
  2. En psykologisk tilstand, der som et resultat af for megen stress, tomme energireserver, dårlig modstandskraft i forhold til sygdomme, utilfredshed, pessimisme, øget fravær og ringe effektivitet i arbejdet, virker nedbrydende og ender med udbrændthed hos den ellers passionsrige person( definitionen ifølge Spradley & Veninga)
  3. Fysisk, følelsesmæssig og mental udbrændthed. Denne tilstand er resultatet af forhåbninger og idealer, der viste sig at briste (definitionen ifølge Aronson, Pines & Kafry)

  At være udbrændt

  Det er kun personer, der ”brænder”, som kan opleve udbrændthed. Det er oftest mennesker, der er yderst engagerede, kreative og som inderligt ønsker at opnå noget med sit liv, der rammes af udbrændthed.

  Det er forskelligt hvor længe processen fra brændende til udbrændt varer. Nogle mennesker bliver ramt af udbrændthed relativt hurtigt, hvorimod andre klarer sig i rigtig mange år, eller hele livet uden at opleve udbrændthed. Det er også forskelligt, hvor lang tid det tager folk at komme videre og igen få et liv, hvor flammen fører an.

  Symptomerne

  Tre almindelige årsager til udbrændthed

  Overbelastning – Objektiv og subjektiv overbelastning

  Objektiv overbelastning: Kan være den egentlige mængde af information, som modtages og skal bearbejdes indenfor en vis tid, mængden er ofte alt for stor, hvilket medfører at personen føler sig overbelastet.

  Subjektiv overbelastning: Kan være selve følelsen og oplevelsen af at have for meget at se til. Man har måske alt for meget arbejde og arbejdet virker derfor meget hårdt, krævende og uoverskueligt.

  Udbrændt og overbelastet

  Når man er overbelastet kan man risikere at opleve normale reaktioner på stress, såsom forøget blodtryk, anspændthed, ringe tilfredshed på arbejdet, dårlig selvtillid. Udbrændthed kan have stress symptomer og/eller stress til følge.

  Ringe selvbestemmelse

  Man har pludselig ikke længere selv kontrol over, hvordan ens arbejdssituation ser ud – Der bliver taget en masse beslutninger, som man ikke selv er herre over, men som man ønsker at efterleve. Har man ikke selv mulighed for at være en del af de beslutninger, der bliver taget vedrørende en selv og ens arbejdsopgaver, er der en væsentlig risiko for udbrændthed.

  Ingen belønning og ringe personalepleje

  Det er særdeles vigtigt, at man husker at værdsætte og belønne de folk, der arbejder for en – På den måde kan man forebygge udbrændthed og stress. Dårlig feedback og mangel på ros og anerkendelse kan ødelægge de ansattes arbejdslyst og føre til udbrændthed.

  Stresshåndtering og behandling af udbrændthed – Er du stresset, eller er flammen slukket, så få professionel hjælp til at komme videre!


  Emner: Sundhed Sygdom | No Comments »

  Kommentarer