close
facebook like buttonTwitter Icontwitter follow button
  • Stress
  • Post Traumatisk Stress Syndrom

    Post traumatisk stress – Hvad er det?

    Post traumatisk stress er en forfærdelig lidelse, der kommer af, at man har været udsat for en meget ubehagelig og voldsom oplevelse.
    Det er den eneste psykiske lidelse, der kræver en faktisk hændelse, før den udløses. Det vil sige, at der skal ske noget virkeligt, som er meget voldsomt og traumatiserende, før man kan udvikle denne type stress.

    Voldsomme uheld, mishandling, krigshandlinger, tortur og naturkatastrofer er situationer, der kan medføre posttraumatisk stress – Det er faktisk nogle af de mest udbredte årsager til post traumatisk stress. Dog kan sørgelige oplevelser som skilsmisse og død også ligge til grund for traume relateret stress. Som noget helt nyt viser undersøgelser også, at børn, der er vokset op i meget alkoholiske familier er i farezonen for at udvikle post traumatisk stress syndrom.

    Rammes både mænd og kvinder?

    Ja, både mænd og kvinder kan udvikle post traumatisk stress syndrom. Undersøgelser foretaget i USA viser dog, at kvinder har størst risiko for at udvikle den psykiske lidelse – det er ofte krænkelser/oplevelser i form af voldtægt, incest, vold og andre seksuelle overgreb, der fører til posttraumatisk stress syndrom hos kvinder, men mænd, der har været udsat for det samme, kan selvfølgelig også rammes.

    Alle kan udvikle stress – også folk, der ellers er uddannet til at varetage opgaver, der indebærer nogle meget voldsomme oplevelser, f.eks. læger, ambulancefolk og soldater.
    Særligt hos soldater taler man meget om PTSD (Post Traumatic Stress Disorder) når de vender hjem efter at have deltaget i voldsomme aktioner under deres udsendelse. Det at være en del af krig, indebærer en særligt stor risiko for at udvikle PTSD.

    Symptomerne

    I ugerne eller månederne efter en meget ubehagelig og traumatiserende oplevelse begynder de forskellige stress symptomer at vise sig. De kommer typisk i form af ændringer i ens personlighed og adfærdsmønster. Ofret opfører sig underligt og bliver nemt meget aggressiv. Den traumatiserende oplevelse genoplevelses hele tiden i ofrets tanker og drømme – den traumatiserede rammes af flashbacks og føler, at han/hun kunne have handlet anderledes og dermed have afværget uheldet/situationen. Ofret bliver dårlig i situationer, der minder det mindste om den tragiske oplevelse, og vil for alt i verden gøre alt for at undgå sådanne situationer.

    Der er også nogle kropslige symptomer forbundet med lidelsen – man får hjertebanken, svedeture og svært ved at sove. Det kan også medføre andre psykiske lidelser såsom angst og depressioner. Mange kan også ende i et stof og, eller alkoholmisbrug.

    Behandling

    Frygter du, at du lider af posttraumatisk stress, så skal du straks kontakte din læge, så du kan komme i behandling hurtigst muligt. Det er yderst svært at behandle for denne lidelse, derfor er det vigtigt, at man sætter ind med professionel hjælp så hurtigt som muligt, jo før jo bedre! Der findes også ”positiv stress”- det er vigtigt at få gjort rede for, hvorvidt du lider af dette, eller om du har udviklet dét der er værre.
    Samtaleterapi, debriefing og medicinering er de mest almindelig behandlingsmetoder.
    Få hjælp med det samme og undgå kronisk post traumatisk stress!

  • Mindfulness Baseret Stress Reduktion


  • Emner: Stress | 7 Comments »

    Kommentarer

    7 kommentarer til “Post Traumatisk Stress Syndrom”

    1. Lisbeth Bjørn Says:
      29/03/2011

      Roskilde, d. 29.03.11.

      Min mand og jeg har fået er overbo med Post trau-
      matisk stress symtom, da han er krigs veteran.
      Det har adstedkommet en del ubehagelige oplevelser. Han har selv fortalt, at han lider af dette. Han har en støtteperson, der kommer jævnlig
      og er hos ham. Problemerne er høj musik om natten,
      smækken med dørerne, trusler på livet. Vi har vores boligforening og politi med. Hvordan kan man
      omgåes ham i det daglige? Vi har ingen støtte fået myndighederne. MVH. Lisbeth Bjørn

    2. Janno Says:
      01/04/2011

      Hej Lisbeth

      Det lyder som en svær situation i sidder fast i der, og jeg kan desværre ikke rigtigt give et råd jeg selv tror på vil gøre det lettere for jer.
      Det skulle da lige være at i hele tiden holder for øje at manden ikke gør det for at genere jer, men fordi han ikke har det godt.

      Jeg vil håbe for jer at det løser sig af sig selv hen ad vejen…
      Janno

    3. Viktor Says:
      14/04/2011

      Hej Lisbeth

      Vær rummelig og spørg ind i det omfang han gir lov. Hvis i kan få ham til at snakke om sine oplevelser, er det helt sikkert et trin på vejen ud af tilstanden og oplevelserne.
      Jeg tror at vi alle kan forholde os til traumatiske oplevelser på hver vores måde, nogel er mere ekstreme end andre og for en soldat er det meget ekstremt og handler også om paranoia overfor fjenden. Fjenden befinder sig ikke i landet og det ermeget let for os at forstå og indse men ikke for en soldat med en fortid i et krigshærget land.
      Hvor svært det end måtte være, så forsøg at sætte jer i hans sted og forsøg ad den vej at hjælpe.

      Med venlig hilsen
      Viktorhunden

    4. Janno Says:
      16/04/2011

      Hej Lisbeth

      Det er et godt råd Viktor giver her, og han har førstehåndserfaring med emnet som du kan læse mere om her!

      Janno

    5. Ann Says:
      10/07/2012

      Jeg har fået konstateret Post traumatisk stress, jeg ligger på 2,7 efter et 20 årlige langt voldeligt ægteskab, som jeg kom ud af for 6 år siden og derefter en konkurs med mit firma.
      Jeg er nu uheldigvis endt på kontant hjælp, og kæmper en kæmp med kommunen, da de kræver en behandling for at kunne afklare mig. Men de behandlings muligheder de har er der op til 1 års ventetid, jeg har været ved min egen lægen og han henviser mig til psykolog, men det er for egen betalingen og det er svært på kontakthjælp. som det hele ser ud lige nu kan jeg ikke varetage et arbejde. Er der nogen hjælp at hente, og hvordan skal jeg handle over for kommunen
      Ann

    6. Janno Says:
      29/07/2012

      Hej Ann

      Ja, jeg ved det kan være svært, og systemet er ikke gearet til at hjælpe i situationer som din.
      Jeg kan desværre heller ikke rigtigt give dig nogen hjælp, andet end at du må søge at få en snak med en sagsbehandler hos kommunen, måske der er en anden vej hvor du kan få en smule hjælp.

      De bedste hilsner og tanker
      Janno

    7. jette løkkegaard Says:
      01/11/2014

      hej,,vil lige fortælle jeg lider også af stres i stor grad ,,,kan ikke så meget slet ikke alene,og desværre er jeg alene ,,kæmper hver dag ,og ingen forstår det ,,,hvad kan man så gøre ,,ja som jeg læste støtte og forstå som en skrev ,,,,men ikke mange kan det,,,,kh jl