close
facebook like buttonTwitter Icontwitter follow button
  • Kognitiv Terapi

    Kognitiv terapi

    Kognitiv terapi handler om hvordan vi tænker. En terapeut der benytter kognitiv terapi arbejder ud fra den antagelse at det at du har et problem ikke så meget handler om hvad du har oplevet, men langt mere om hvordan du har fortolket det, og ladet det påvirke dig.

    Man kan groft sagt sige at det er den samme betragtning som at se et lille barn blive kørt over er noget der påvirker os voldsomt, men kun fordi normen for os er at vi oplever det som noget negativt.  Indenfor kognitiv terapi betragter man bare, og anser det for din normaltilstand.

    Eller man kan sammenligne det med ”Hannibal Lecter” for hvem det at myrde mennesker og spise dem er helt naturligt, og derfor anser han det ikke længere for noget særligt, hvorimod du og jeg oplever det som barbarisk og modbydeligt.

    Det er ikke hvad der sker, men hvordan du fortolker det der sker der er dit største problem i denne verden.  Det er nemlig det kognitiv terapi handler om.

    Kognitiv terapi og din komfortzone

    Det hænger faktisk også meget godt ammen med mine tanker om din komfortzone som jeg tidligere har skrevet om, og argumenteret for at du skal udvide tit og ofte. Når jeg skriver at kognitiv terapi og komfortzone hænger sammen, så handler begge dele for en stor del om at du når du har gjort eller oplevet noget tilstrækkeligt ofte vil opleve det som normalt, og ikke længere som noget der er specielt ubehageligt.

    Hverdagen er også kognitiv terapi

    Spørg du bare folk der arbejder med specielle jobs såsom læger der skal skære i folk for første gang, sammenlignet med når de har arbejdet med emnet i flere år. Eller bondemanden der går i stalden hver dag og ikke anser det for hverken ubehageligt eller ulækkert, selvom langt de fleste mennesker der første gang kommer ind i en svinestald en tidlig morgen vil opleve svien i øjnene, og en ram stank af gammel urin og lo..

    En angstlidelse er for en kognitiv terapeut at se, altså blot klienten der opfatter en normal situation som faretruende, og ved at hjælpe klienten til at tænke anderledes kan man også få angsten til at fortage sig, og helt forsvinde til sidst.

    Kognitiv terapi kan behandle mange lidelser

    Den kognitive terapi kan benyttes til at behandle en række forskellige lidelser, og for at tage nogle eksempler kan nævnes angst som jeg beskriver ovenfor, samt hypokondri, stress, lavt selvværd, manglende selvtillid og eksempelvis tvangstanker og depression af den mildere type.

    En agorafobi eller araknofobi er også klare eksempler på lidelser der med held kan behandles med kognitiv terapi. Ligesom højdeskræk er noget jeg selv har behandlet med stor succes ved en kombination af kognitiv terapi og eksponeringsterapi.


    Emner: Terapi | No Comments »

    Kommentarer